Bitlis'in Hizan ilçesi çevresinde 27 Kasım sabahı 4.3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Saat 05.50 ve 05.56’da kaydedilen depremler, kısa süreli paniğe neden olurken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Deprem uzmanı Doç. Dr. Hamdi Alkan, bölgenin deprem potansiyeline ve diri fay haritasının güncellenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve çevresinin depremsellik açısından aktif bir bölge olduğunu vurguladı. Alkan, "Hizan'ın doğusunda 25 Eylül'de 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 27 Kasım'da ise Hizan'ın batısında yine 4.3 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Bu durum, bölgenin aktif bir tektonik yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Ana şokun ardından yaklaşık 30 artçı deprem kaydedildi ve küçük depremler devam edecek" dedi.

"Haritada Görünmeyen Faylar Deprem Üretebilir"

Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve Van bölgesindeki diri fay haritalarının güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti. MTA'nın haritalarında depremlerin olduğu yerlerde fay görünmediğini belirten Alkan, şunları söyledi:

"Eğer bir bölgede deprem oluyorsa, orada fay var demektir. Ancak 27 Kasım'daki depremlerin olduğu alan, mevcut haritalarda diri fay olarak tanımlanmamış. Bu durum, bölgenin jeolojik özelliklerinin daha detaylı incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Deprem haritalarının güncellenmesi ve detaylı çalışmalar yapılması büyük önem taşıyor."

Gazeteciye Saldırı: Semra Demirelli Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor Gazeteciye Saldırı: Semra Demirelli Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor

"Burası Jeolojik Olarak Özel Bir Bölge"

Alkan, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası diri fay haritalarında güncellemeler yapıldığını, ancak Bitlis ve çevresindeki son depremlerin haritalarda eksiklikleri ortaya çıkardığını ifade etti. "Jeofizik mühendisleri olarak bu depremler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Ancak MTA, AFAD ve üniversitelerin de bölgede kapsamlı araştırmalar yapması gerekiyor" diyen Alkan, bölgenin depremsellik açısından önemine dikkat çekti.