GÜNDEM

GES Projeleri Halka Sorulmadan Yapılıyor!

Bingöl İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısında, Karlıova ve Kığı ilçelerinde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projeleriyle ilgili, DEM Parti'nin sunduğu Komisyon Çalışması Önerisi Reddedildi.

Abone Ol

Bingöl İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısında, Karlıova ve Kığı ilçelerinde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projeleri gündeme geldi. DEM Parti, projelerle ilgili komisyon çalışması yapılmasını önerdi. Ancak, tüm ısrarlara rağmen proje oy çokluğuyla kabul edildi.

PROJE  DETAYLARI

Karlıova İlçesi Boncukgöze Köyü: 147 ada 1 parsel ve 148 ada 1 parsel nolu taşınmazların 78,14 hektarlık kısmında Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı (GES) olarak imar planının onaylanmasına ilişkin İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün 05.06.2024 tarih ve 216 sayılı teklif yazısı.

Kığı İlçesi Duranlar Köyü: 107 ada 7-8-9-10-11-12-19-21-23-24-25-26-27-28-29-31-32-33-49-50-58-53-63-75 parseller ile 109 ada 16-30-31-32-35-36-37-42-43-44-45 parseller nolu taşınmazların 34,05 hektarlık kısmında Yedisu Hidroelektrik Santrali Yardımcısı Kaynak Güneş Enerji Santrali (GES) olarak imar planının onaylanmasına ilişkin İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün 24.06.2024 tarih ve 250 sayılı teklif yazısı.

DEM PARTİ'NİN KOMİSYON ÇALIŞMASI ÖNERİSİ

DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Grubu Eş Başkanı Aydın Kaya, projelerin bölge halkı ve doğa üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, şu ifadeleri kullandı:

" Bölge halkı için getirisi ve götürüsü, doğanın döngüsündeki yararları ve zararları araştırılmalı. Eğer biz onay meclisiysek, bu proje hakkında detaylı bir komisyon çalışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmanın komisyona sevk edilmesini talep ediyoruz."

MUTABAKAT KİMLER ARASINDA YAPILDI?

Kaya, projelerle ilgili yapılan görüşmelerin sadece muhtar AK parti meclis üyesi ve firma yetkilileri arasında yapıldığını, halkın ve diğer paydaşların yeterince bilgilendirilmediğini söyledi. Bu projelerin doğa ve yerel halk üzerindeki potansiyel zararlarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Kaya, şu soruları sordu:

"Bu mutabakat kimler arasında yapılmıştır? Muhtarla, AKP meclis üyesi ve firma arasında mı? Köy halkı bilgilendirildi mi, taraflar anlaşmalarının Detayında ne var? Bizim Duyduklarımız, altyapı yapılacak, köprü yapılacak, 4-5 istihdam sağlanacak. Bunlar devletin en asli görevidir. Bu projeyle ilgili kimse ne bizleri, ne meclisi nede bölge halkı bilgilendirilmedi. Hem bölge halkının haricinde yaşayan bir sürü canlı var, doğanın döngüsünü de veyahut diğer canlıların yaşam alanlarında bir daralma yaşanıyorsa buna biz köylünün haricinde de karşı olacağız. Bizler buranın mera alanı olduğunu biliyoruz. burada yapılan mutabakatın tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin bilgisinin haricinde olmuş, çiftçi hayvanını otlattığı, ekip biçtiği alanın kapanmasını istemeyecek. "

Kaya, Bingöl’de düşünülen veya projelendirilen birçok HES, RES ve GES projesinin olduğunu belirterek, bu projelerin çevresel ve sosyal etkilerine dikkat çekti. Bölgenin doğal yapısına ve yerel halkın geçim kaynaklarına olan etkilerini vurguladı ve şunları ekledi:

"Bingöl iline bu kadar yüklenmemesi gerekiyor. Bu projeyle ilgili herkesi ikna ettiyseniz bizi de ikna edin. Siz onay verseniz de biz de orada yöre halkı ile görüşüp çalışma yapacağız, meclis kararını idari mahkemeye dahi götürebiliriz."

HABER/ EYLEM ÖZEN