Yaz aylarında orman yangınlarının sık sık yaşanmasının ardından Bingöl Valiliği tarafından ormanlık alanlarda piknik yapılması yasaklanırken, vatandaşlar tatil günlerini sınırlı sayıdaki mesire alanlarında geçiriyor. Bu yerlerden biri de mesire alanı olarak düzenleneceği belirtilen ancak hiçbir çalışmanın yapılmadığı Gülbahar Barajı. Kurban Bayramı tatilinde Gülbahar Barajını piknik amaçlı kullanan birçok vatandaşlar, çöplerini gelişigüzel etrafa atarak çevrenin kirlenmesine neden oldu. Gülbahar Barajı alanı, etrafa gelişigüzel atılan çöpler nedeniyle şehir çöplüğünü andırıyor.

VATANDAŞLAR DOĞAYI KİRLETİYOR

Bingöl’de havaların ısınmasıyla birlikte şehrin bunaltıcı sıcağından sıkılan vatandaşlar, doğada daha fazla zaman geçirmeye başladı.
Sınırlı sayıdaki mesire alanlarında ve doğal yaşam alanlarında piknik yapan vatandaşlar, temizliğe gereken önemi göstermiyor. Vatandaşların sıklıkla kullandığı alanlardan biri olan Gülbahar Barajı kenarı çöplerle doldu. Doğada çözülmesi uzun yıllar alan plastik poşetler, kola şişeleri, cam şişeler, baraj suyu kenarında hem görüntü kirliliğine hem de çevre kirliliğine neden oluyor.

ÇÖPLERİNİZİ YANINIDA GÖTÜRÜN!

Doğanın ve toplu yaşam alanlarının temiz tutulması için vatandaşların daha duyarlı olması gerekiyor. Mesire alanlarında ve doğada piknik yapan vatandaşların, bölgeden ayrılırken çöplerini gelişigüzel etrafa atmak yerine poşetlere doldurarak yanlarında götürmeleri önem arz ediyor.

Bingöl’de Dev Uyuşturucu Operasyonu Bingöl’de Dev Uyuşturucu Operasyonu

ATIKLARIN DOĞADA YOK OLMA SÜRELERİ

Bazı atıklar doğada binlerce yıl kalabiliyor. Plastik atıklar ve camlar, doğada uzun süre kalmaları nedeniyle hem doğaya hem de doğada yaşayan canlılara zarar veriyor.
İşte insanlar tarafından doğaya gelişigüzel atılan bazı atıkların doğada kalma süreleri;
Strafor: 5000 yıl - 2 Milyon yıl
Cam Şişe: 4000 yıl
Plastik: 1000 yıl
Telefon Kartı: 1000 yıl
Su Boruları: 1000 yıl
Balık Oltası: 600 yıl
Bebek Bezi: 550 yıl
Plastik Tabak: 500 yıl
Pet Şişe: 400 yıl
Deterjan: 400 yıl
Pil: 300 yıl
Alüminyum: 100 yıl
Çakmak: 100 yıl
Tahta Parçaları: 15 yıl
Kutu Kola: 10 yıl
Çiklet: 5 yıl - 25 yıl
Boyalı Tahta: 13 yıl
Yün Çorap: 4 yıl
Kontrplak: 1-3 yıl
Sigara İzmariti: 1 yıl - 2 yıl
İp Parçaları: 3 ay - 14 ay
Bez Parçası: 6 ay
Pamuklu Kumaş: 1 ay - 5 ay
Meyve Artıkları: 3 ay - 6 ay
Gazete: 3 ay
Karton Süt Kutusu: 3 ay
Kağıt Havlu: 1 ay
Mendil: 2-4 hafta
Ömer ŞANLI