DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yapım çalışmaları devam eden “Bingöl-Genç Sulaması Projesi” ile ilgili açıklama yaptı.

DSİ Genel Müdürlüğü olarak, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalıştıklarını belirten Balta, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıktıklarını söyledi.

Bingöl ilinde 9 bin 450 dekarlık zirai arazinin basınçlı borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan “Bingöl Genç Sulaması” inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini açıklayan Balta, “Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Bingöl Genç ilçesinde bulunan 9 bin 450 dekarlık tarım arazisinde modern borulu sistem ile sulama yapılacaktır. Su kaynağı Aşağıkaleköy Barajından sulama için bırakılan branşman ile cazibeli olarak 9.450 dekar tarım arazisine iletilmesi sağlanacaktır.

İş kapsamında 47.900 metre şebeke uzunluğuna sahip olup bugüne kadar 14 bin metre borunun döşeme çalışmaları tamamlanmıştır. Sulama inşaat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte, bölgede ürün çeşitliliği artacak ve tarıma dayalı sanayi gelişerek bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine katkı sağlanacaktır.” dedi.

BİNGÖLLÜ ÜRETİCİLERE YILDA 47 MİLYON LİRA EK GELİR HEDEFLENİYOR

Toplam 9 bin 450 dekar araziye can suyu verecek Bingöl Genç Sulamasının bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten Balta, “Genç Sulaması sayesinde 9.450 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Bingöllü üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 47 Milyon lira daha fazla kazanacak” ifadelerini kullandı

Balta, sulamadan faydalanacak yerleşim yerlerinin; Genç Merkez ile Çaytepe, Meşedalı, Ardıçdibi, Sürekli ve Yoldaşan köyleri olduğunu söyledi.

(Haber Merkezi)