Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının ağır hasarlı olarak tespit edilmesi üzerine buradaki hizmetlerin de Bingöl Devlet Hastanesi binasında verilmesi kararlaştırıldı.
Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, iki hastanenin de aynı binada hizmet vermesinin mümkün olmadığını belirterek, daha iyi şartlarda sağlık hizmetinin verilebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’ndan meclis araştırması istedi.
Hülakü, Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde, “6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Maraş olan deprem felaketinden sonra ortaya çıkan yapı denetim ihtiyacı sonrası deprem riski taşıyan birçok ilde başta kamu binaları olmak üzere bütün binaların performans analizi çalışmaları başlatılmıştır. Bingöl ili de birinci derece deprem riski taşıyan ve depreme yönelik önlemlerin ivedi bir şekilde alınması gereken illerin başında gelmektedir. Bu kapsamda Bingöl Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin performans analizi yapılmış olup depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıkmış ve yıkımına karar verilmiştir. Ancak, Bingöl ilinin ihtiyacını dahi karşılamaktan uzak Bingöl Devlet Hastanesi kampüsünün Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile aynı binada hizmet vermesi teknik olarak mümkün görünmemektedir. Bu sebeple yeni bir planlamanın hayata geçirilmesinin sağlanması, ortaya çıkacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi, kaç yıl süreceği bilinmeyen yeni hastane yapımının ortaya çıkaracağı belirsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verdi.
GEREKÇE
Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “28 Eylül 2009 tarihinde hizmete başlayacağı duyurulan ancak 2 yıl gecikmeli bir şekilde 2011 yılında resmi olarak hasta kabulüne başlayan Bingöl Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi aradan geçen yaklaşık 12 yıllık süre içerisinde yapılmış olan yapı performans analizi sonucunda kullanılmaz hale geldiği ve yıkılması gerektiği yönünde çıkan karara istinaden boşaltılması kararı alınmıştır. Alınan karar ile Bingöl Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin mevcut Bingöl Devlet Hastanesi binasına taşınacağı, bir binada iki hastanenin beraber hizmet vereceği belirtilmiştir.
Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Bingöl İl Sağlık Müdürü de gerekçe olarak 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketini göstermiştir. Söz konusu depremden sonra Bingöl’de yapılan performans analizleri sonucunda başta Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olmak üzere birçok Aile Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü binası ile 112 Acil binasının kullanılamaz halde olduğu ve acilen boşaltılması gerektiği belirtilmiştir. Alınan bu kararın doğru olduğu ancak her zamanki gibi iktidarın plansız politikalarının ceremesinin halka yükleneceği görülmektedir.
250 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi’nin kapasite yeterliliği halihazırda tartışma konusu iken, Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin aynı bina içerisinde nasıl hizmet vereceği bilinmemektedir. 174 yataklı Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin ne kadar süre ile Bingöl Devlet Hastanesi kampüsünü paylaşacağı, ulaşım, yerleşim, iletişim planlamalarının nasıl olacağı gibi sorular cevapsız bir şekilde kamuoyunun önünde durmaktadır.
Ayrıca söz konusu performans analizlerinin 4-5 ay sürdüğünü belirten Bingöl İl Sağlık Müdürü, 6 Şubat 2023 yılında yaşanan depremden önce Bingöl’de bulunan hastane ve aile sağlığı merkezlerinin hangi periyotlarla performans analizinin yapıldığına dair bir bilgiyi de maalesef kamuoyu ile paylaşmamıştır. Bu durum da 6 Şubat 2023 tarihinde bir depremin yaşanmaması halinde başta sağlık hizmeti veren kamu binaları olmak üzere hiçbir kamu binasının performans analizinin yapılmayacağı öngörüsünde bulunmamıza sebebiyet vermektedir.
Bu veriler ve yönetim anlayışı karşısında ciddi kaygılar taşıyan Bingöl halkının yaşayacağı mağduriyetlerin önüne geçilmesi, Bingöl Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin ne zaman boşaltılacağı, Bingöl Devlet Hastanesi ile aynı binayı paylaşmanın yaratacağı sorunların belirlenmesi ve yeni yapılacak hastane kampüsünün muhtemel gecikmesinin yaratacağı sağlık hizmetindeki aksamaların önüne geçilmesi amacıyla TBMM’nin gerekli adımları atması ve araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir.”
(Haber Merkezi)