Son yıllarda sıkça tartışılan ve çözüm yolu aranan sokak köpekleri konusu ile ilgili AK Parti çalışmalara başladı. Peki, Sokak hayvanları yasası maddeleri neler? Sokak hayvanları uyutulacak mı?
Sokak hayvanları yasası maddeleri neler?
Yasa teklifine göre, her belediye barınaklarındaki kapasiteye göre köpeklerin fotoğraflarını çekip internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her köpeğin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak. Bu süre sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. Uyutulan köpeklerin yerine, barınaklarda boşalan yerlere sokaktan toplanan yeni köpekler alınacak ve süreç bu şekilde devam edecek. Sahiplenilen hayvanlara ise çip takılarak, sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilecek.
Sokak kepeklerinin uyutulması ne demek?
Sokak köpeklerini uyutmak, köpeği acısız şekilde öldürmek demektir. Hayvan ötanazisi bir hayvanı öldürme veya aşırı tıbbi önlemleri alıkoyarak ölmesine izin verme eylemidir.
Bu iddiaların basına yansımasının ardından, hayvan hakları savunucuları teklife tepki gösterdi. Change.org'da 'Katliama Hayır' başlığıyla başlatılan kampanyayı, iki gün içerisinde 100 binin üzerinde kişi imzaladı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Bingöl Genç İçin Bir Saat Derneği yasa tasarısına karşı olduklarını belirterek, sokak hayvanlarının bakımı ve tedavisine yönelik alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Genç İçin Bir Saat Derneği: Sokak Hayvanlarına Destek Ve Alternatif Çözümler Talep Ediyor
"Derneğimiz olarak 2020 yılında gönüllülerimizin destekleriyle geçici sığınma evi yaptık. Eski yönetimin bizlere karşı olmasında ötürü barınağımız yarıda kaldı. Yeni gelen belediye başkanımız da bu konuda gayet ılımlı eksikleri tamamlayıp geçici sığınma evini aktif hale getireceğini söylüyor. Tüm ülkede yerel yönetimler bu konuda üstüne düşeni yapsa zaten ortada sorun kalmayacak. Biz hükümet tarafından planlanan yasaya karşıyız çünkü bu şekilde denge bozulacak, başka hayvanların popülerliği artacaktır. Eğitimle tüm sorunları ortadan kaldırabiliriz. Sokaklar hastalıklı, kuduz hayvanlardan arındırılsın tedavi edilsin. Yerel yönetimler kısırlaştırma, besleme, barınma ve tedavileriyle ilgilenirse bizim gibi sağduyulu STK’larda gerekli tüm yardımları yapmaktan geri durmaz. Hayvanlar uyutulacak diyorlar bu öldürmektir. Dediğimiz gibi agresif olanları tabi ki hayvan bakımevine alın, tedavi edin salmayın. Ama toplama ekibi hiçbir günahı olmayan sosyalleşmiş hayvanı sokaktan alacak. Hastalıklı olanın peşine düşüp yakalamayacaklar. Toplamalarda bunu görüyoruz. Bütün hayvanları öldürseniz bile yerine yenisi gelecek. Böyle bir teklif meclise gelirse bırakın hayvan severleri birçok insanın ayaklanacağını ve sokaktaki hayvanlara sahip çıkacağını düşünüyoruz. Tek temennimiz yasanın onaylanmaması kurulacak komisyonla birlikte sağlıklı her kesimi tatmin edecek bir çalışmanın yürütülmesinden yanadır.”
HABER: EYLEM ÖZEN