Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ve eğitim masrafları ile ilgili meclise araştırma ve soru önergesi sundu.
Yüksek enflasyondan en çok etkilenen kesimin öğrenciler olduğunu belirten Hülakü, “Derin bir ekonomik krizin sarstığı, TÜİK’in aksine üç haneli enflasyonu yaşadığımız Türkiye gerçekliğinde şüphesiz en ciddi manada etkilenen kesim öğrencilerdir. Türkiye’nin nüfusunun neredeyse yüzde 10’una tekabül eden üniversite öğrenci sayısı her eğitim öğretim yılı öncesinde onlarca sorunu ve talebi de beraberinde getirmektedir. 2023-2024 eğitim öğretim yılında üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı yaklaşık 900 bindir. Bu sayı halihazırda KYK yurtları kapasitesi olan 950 bine eşdeğerdir.  Ancak sorun yalnızca KYK yurdu yatak kapasitesi değildir. Mevcut batık ekonomi, yüksek enflasyon, istihdamın yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığı, açlık sınırı altında 30 milyonu aşkın yurttaşın yaşadığı Türkiye’de geçinme derdinin yanına velilerin çocuklarının eğitim masraflarına nasıl çare bulacağı yahut nasıl çaresiz kalacakları meselesidir” dedi.
Hülakü, şunları söyledi; “Türkiye’de asgari ücretle çalışan kişi sayısı yaklaşık 10 milyon’dur. Aile bireyleri ile beraber ortalama 30 milyon kişi asgari ücretle geçinmek zorunda kalmaktadır. Asgari Ücret 11 bin 402 TL.
Türkiye’de büyükşehirlerde en düşük kira bedeli ortalama 10 bin TL’dir. Diğer şehirlerde 5 bin ila 7 bin TL arasında asgari kira bedeli talep edilmektedir.
2023 yılında Lisans ve Önlisans eğitimi gören öğrencilerin aldığı kredi/burs bedeli 1250 TL’dir.
Devlet üniversitelerinde okuyan öğrenci sayısı 6 milyon 250 bin civarındadır. KYK yurtlarının kapasitesi 950 bin civarındadır. Yani 5 milyonu aşkın öğrenci KYK yurtlarına yerleşememektedir.
Türkiye’de ortalama özel öğrenci yurdu aylık bedeli 15 bin TL’dir.
Bu şartlar altında bir üniversite öğrencisi ulaşım, kitap, kırtasiye, iletişim, internet, giyim, sosyal aktivite gibi temel ihtiyaçlara nasıl bir miktar ayırabilmektedir?
Üniversite öğrencisi hayatta kalma savaşı mı verecek? Eğitim ve öğretimine ay sonunu getirmeye çalışan bir emekçi gibi davranarak stres altında sınavlarına mı hazırlanacak?
Eğitimin toplumsal çöküşten bağımsız düşünülemeyeceği bu Türkiye ortamında gençler nasıl ümitsizliğe teslim olmayacak?
Bu sebeple TBMM’nin derhal söz konusu şartların araştırılarak üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçları olan barınma ve burs miktarının yeterli düzeye getirilmesi sağlanmalıdır. Aksi durumda yukarıda belirtilen çelişkili tablonun nasıl bir eğitim öğretim yılına başlanacağını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öğrenciler geçim derdi kıskacında yaşam mücadelesi vermek zorunda değiller.”

BİNGÖL’DE BARINMA SORUNU VAR MI?

Meclis'e soru önergesi vererek Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplandırılmasını talep eden Hülakü, Bingöl’de yaşanan barınma sorununu gündeme getirdi.
Hülakü, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “2023 yılı YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrasında Bingöl Üniversitesi’ne yerleşen öğrenci sayısı da netleşmiştir. Üniversitenin web sayfasında yapılan açıklamaya göre; 2023 yılı YKS yerleştirme oranı yüzde 98,33 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan toplam kontenjanı 2 bin 62 olan lisans bölümlerine yerleşen öğrenci sayısı 1982 olarak gerçekleşmiş, toplam kontenjanı 3 bin 254 olan ön lisans bölümlerine yerleşen öğrenci sayısı ise 3 bin 245 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler doğrultusunda öğrencilerin kayıt yaptırdıktan sonra ortaya çıkan ilk ve temel ihtiyacın barınma olacağı şüphe götürmez bir gerçektir. 5 bini aşkın yeni öğrencinin yerleştiği Bingöl Üniversitesi’nin giderek büyüdüğü ve bu büyümeye karşın öğrenci yurtlarının kapasite yetersizliği ile Bingöl ilindeki hem konut yetersizliği hem de fahiş kira fiyatlarının yol açacağı mağduriyetlere ilişkin önlem almak gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1.Bingöl ilinde, Bakanlığınıza bağlı Kredi Yurtlar Kurumu bünyesindeki öğrenci yurtlarının kontenjanı kaçtır?
2.2007 yılında kurulan Bingöl Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana yıllara göre kayıtlı öğrenci sayısı ve yurt kontenjanı sayısı kaçtır?
3.Bingöl’de bulunan Özel Yükseköğretim Öğrenci yurdu sayısı kaçtır? Bu yurtların kaç kontenjanı bulunmaktadır?
4.Bingöl’de bulunan dernek ve vakıflara ait öğrenci yurdu sayısı kaçtır? Bu yurtların kaç kontenjanı bulunmaktadır?
5.Giderek büyüyen Bingöl Üniversitesine ilişkin Bakanlığınızca öğrencilerin barınma taleplerine ilişkin yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?”
(Haber Merkezi)