İçmeler TOKİ’nin okul ihtiyacının karşılanması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilen 9 bin 485.12 m²’lik arsanın, sadece 3 bin 944.66 metrekaresinin okul projesi için ayrıldığını, 5 bin 541 metrekarelik alanın ise projeden çıkarıldığını belirten Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, soru önergesinde bu arsanın akıbetini ve ulaşım sıkıntısını gündeme getirdi.
İçmeler TOKİ’de bulunan mevcut okulun ihtiyaca cevap vermediğini belirten Hülakü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclise sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi; “Bingöl merkeze bağlı İçmeler Mahallesi’nde artan nüfusa bağlı olarak mevcut Mehmet Akif İnan İlk ve Ortaokulu ihtiyaca cevap verememektedir. Bu durum, mahalle halkının talebi üzerine gündeme gelmiş ve 2016 yılında Güveçli Köyü’nde yer alan 173. ada, 8 parseldeki 9485.12 m²’lik arsa, okul yapımı için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. Ancak proje, tahsis edilen alanın sadece 3944.66 m²’lik kısmına sığdırılmış, geri kalan 5541 m²’lik alan ise projeden çıkarılmıştır. Eğitim alanlarının geniş tutulması gerekliliğine rağmen, bu alanın neden daraltıldığı ve tahsis edilen alanın kalan kısmının nasıl değerlendirileceği konusunda mahalle halkına herhangi bir bilgi verilmemiştir. Ayrıca, okulun giriş-çıkış yolları da çocukların güvenliği açısından ciddi riskler barındırmaktadır.
Bu bağlamda;
1-Mehmet Akif İnan İlk ve Ortaokulu için tahsis edilen 9485.12 m²’lik arsanın 5541 m²’lik kısmının projeden çıkarılmasının gerekçesi nedir?
2-Tahsis edilen arsanın fiilen bölünmesi yönündeki karar hangi kurum veya kişiler tarafından alınmıştır?
lik kısmın gelecekte hangi amaçla kullanılacağı planlanmaktadır?
4-Milli Emlak tarafından okul alanı olarak tahsis edilen arsanın daraltılmasına dair herhangi bir onay süreci işlemiş midir? İşlemişse bu süreç hangi yasal dayanaklara dayandırılmıştır?
5-Yapımı tamamlanan okulun bahçe, oyun ve yeşil alanlarının daraltılması, öğrenci sayısındaki artış dikkate alındığında eğitimin niteliğini nasıl etkileyecektir?
6-Bu konuda bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır? Mahalle muhtarının ve halkın bu konudaki taleplerinin karşılanmamasının ve kendilerine süreç hakkında bilgilendirme yapılmamasının gerekçesi nedir?
7-Okul giriş-çıkış yollarının güvenliği konusunda herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır? Bu kapsamda bir bağlantı yolunun açılması için gerekli adımlar atılacak mıdır?”
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINA YÖNELTİLEN SORULAR
Hülakü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclise sunduğu önergede ise, öğrencilerin ulaşım sorununu gündeme getirdi.
Hülakü, “Bingöl merkeze bağlı İçmeler Mahallesi’nde eğitim-öğretim faaliyetleri için inşa edilen Mehmet Akif İnan İlk ve Ortaokulu’nun giriş-çıkış yolları, öğrenciler ve veliler açısından ciddi güvenlik sorunları barındırmaktadır. 3. Etap konutlarında yaşayan ilkokul çağındaki çocukların eski Genç yoluna çıkıp U dönüşü yaparak okula gitmek zorunda kalmaları, hem öğrencilerin can güvenliği açısından tehlike oluşturmakta hem de aileleri endişelendirmektedir. Ara bağlantı yolunun açılmasına yönelik mahalle muhtarlığı tarafından yapılan öneriler ise dikkate alınmamıştır. Çocukların güvenli ve rahat bir şekilde okula erişimlerini sağlamak amacıyla ulaşım altyapısına yönelik çözüm üretilmesi zaruret arz etmektedir.
Bu bağlamda;
1-Mehmet Akif İnan İlk ve Ortaokulu’nun giriş-çıkış yollarında öğrencilerin güvenliği için herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bu konuda bir çalışma planlanmakta mıdır?
2-Öğrencilerin eski Genç yoluna çıkarak okullarına ulaşmak zorunda kalmaları tehlike arz ederken, bu güzergâha yönelik bir iyileştirme projesi veya bağlantı yolunun açılması planlanmakta mıdır?
3-Mahalle muhtarlığı ve halk tarafından önerilen ara bağlantı yolunun açılması için Bakanlık nezdinde bir inceleme veya değerlendirme yapılmış mıdır?
4-Okul ve çevresindeki trafik güvenliğinin sağlanması adına öğrencilerin ulaşımını kolaylaştıracak başka hangi önlemler alınacaktır?
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞINA YÖNELTİLEN SORULAR
Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclise sunduğu önergede ise şu ifadelere yer verdi; “Bingöl merkeze bağlı İçmeler Mahallesi’nde bulunan Mehmet Akif İnan İlk ve Ortaokulu için 2016 yılında Güveçli Köyü’nde tahsis edilen 9485.12 m²’lik arsanın projeden yalnızca 3944.66 m²’si kullanılmış, kalan 5541 m²’lik alan projeden çıkarılmıştır. Söz konusu işlem, arsanın tahsis amacıyla çelişmekte ve mahalle halkının endişelerini artırmaktadır. Tahsis edilen alanın eğitim-öğretim amacıyla tam kapasiteyle kullanılması gerekirken daraltılması, çocukların oyun, yeşil alan ve park alanlarını da sınırlamıştır. Bunun yanı sıra, okulun giriş-çıkış yolları ciddi trafik güvenliği sorunları yaratmaktadır. Ara bağlantı yolunun açılmasına dair mahalle muhtarlığının önerileri ise dikkate alınmamıştır.
Bu bağlamda;
1-Milli Emlak tarafından okul yapımı amacıyla tahsis edilen 9485.12 m²’lik arsanın 5541 m²’lik kısmı neden projeden çıkarılmıştır?
2-Tahsis edilen arsanın fiilen bölünmesine ilişkin herhangi bir onay süreci yürütülmüş müdür? Bu süreç hangi yasal düzenlemelere dayanmaktadır?
3-Arsa üzerinde yapılan değişikliklerin planlama ve uygulama süreci hangi kurum veya yetkililer tarafından yürütülmüştür?
4-Eğitim amaçlı tahsis edilen arsanın kalan kısmının başka bir amaçla kullanılmasının önünde yasal bir engel bulunmakta mıdır?
5-Mahalle halkının eğitim için tahsis edilen arsanın tam kapasite kullanılmasına yönelik taleplerinin dikkate alınmamasının gerekçesi nedir?
6-Okulun giriş-çıkış yollarındaki güvenlik sorunlarının çözülmesi ve önerilen bağlantı yolunun açılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
7-Çocukların güvenli ulaşımını sağlamak amacıyla eski Genç yoluna alternatif bir düzenleme planlanmakta mıdır?”
(Haber Merkezi)