GÜNDEM

Hülakü Su Sorununu Gündeme Getirdi, Yumaklı Arazi Şartlarını Gerekçe Gösterdi

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Karer bölgesi köylerinde hem içme suyu, hem de tarım ve hayvancılık alanında su sıkıntısı yaşandığını belirterek konuyu Meclis’e taşıdı. Önergeye cevap veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgenin topoğrafik ve jeolojik yapısının tarımsal sulama amaçlı gölet yapımı için uygun olmadığını belirtti.

Abone Ol

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün Karer bölgesi köylerinin içme suyu sorunu ile ilgili Meclis’e sunduğu soru önergesi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırıldı.

HÜLAKÜ’NÜN MECLİSE SUNDUĞU SORU ÖNERGESİ

Hülakü, Karer bölgesi köylerinde yaşanan su sorunu ile ilgili Meclis’e sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi; “Bingöl iline bağlı, Karer bölgesi olarak bilinen Sütlüce, Sarıdibek, Kabaçalı, Dolutekne, Altınevler, Çamlıca, Doluçay ve Elmaağaç grup köyleri ve mezralarında temiz suya erişim sıkıntısı yaşanmaktadır. Bölgede yaşanan temiz su sorunları, tarımsal faaliyetler üzerinde de olumsuz etki yaratmaktadır. Köylüler hem içme suyu hem de tarım ve hayvancılık için gerekli suya erişmekte güçlük çekmektedir. Bu durum, bölgedeki tarımsal üretimi ve hayvancılık faaliyetlerini de sekteye uğratmaktadır. Su kaynaklarının sağlıklı bir şekilde kullanılamaması, ürün kaybı ve hayvanların sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınmasına yol açmaktadır.

1)Bakanlığınız, söz konusu bölgede yaşanan içme suyu sorunlarının tarımsal faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemiş midir?

2)Bölgedeki su sorunlarının çözülmesi için Bakanlık olarak bir planlama yapılmakta mıdır?

3)Köylülerin tarımsal sulama ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir çalışma var mıdır?

4)Su kaynaklarının korunması ve sağlıklı kullanımı ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

5)Bakanlığınız, bölgedeki su kaynaklarının tarımsal üretim ve hayvancılık için yeterli olup olmadığım belirlemek amacıyla bir inceleme başlatmayı planlamakta mıdır?

6)Bölgedeki su kaynaklarının iyileştirilmesi için hangi bütçe kaynaklan tahsis edilmiştir ve bu sorunların kalıcı olarak çözülmesi için ek kaynak ayrılması planlanmakta mıdır?

BAKAN YUMAKLI’NIN CEVABI

Soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bahsi geçen köylerin yapısı uygun olmadığı için gölet yapılamadığını söyledi.

Bakan Yumaklı, “Söz konusu köylerin tarım arazilerinin sulanmasına yönelik incelemeler yapılmış ancak bölgenin topoğrafik ve jeolojik yapısının tarımsal sulama amaçlı gölet yapımı için uygun aks yeri olmadığı görülmüştür.

Sarıdibek köyünde hayvancılık yapan vatandaşların faydalanması için ‘Bingöl Adaklı Sarıdibek Köyü Su Biriktirme Yapısı’ adı altında depolama tesisi yapılabilirliğinin araştırılması için DSİ 9’uncu Bölge (Elazığ) Müdürlüğümüzce fizibilite çalışması yapılacaktır” cevabını verdi.

Fuat OTLAK