GÜNDEM

Hülakü’den 2 bakanlığa soru önergesi

Abone Ol

Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, yaptığı basın açıklamasında Yedisu ilçesinde verilen izinle maden arama çalışmalarının ortaya çıkaracağı mağduriyetlerle ilgili olarak bölge halkının şikayetlerinin olduğunu ve bu durumun içmesuyu ve doğaya zarar verilmesi yönünde kaygı ve endişelere neden olduğunu belirterek çalışmaların durdurularak gerekli adımların atılmasını istedi. 
Hülakü, “İktidarın salt “kâr” amaçlı politikalarına kurban edilecek tek bir ağaç, tek bir dere, tek bir canlı yaşamı olmamalıdır. Bu piyasacı anlayışın karşısındayız. Bu sebeple söz konusu maden arama çalışmalarının derhal durdurulması ve yurttaşların talepleri doğrultusunda çalışmalar yapılmasını belirtmek istiyoruz” dedi.
Hülakü, Bingöl’ün Yedisu ilçesinde maden arama çalışmalarıyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplandırması için soru önergesi verirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) da Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yönünde önerge sundu. 

HÜLAKÜ’NÜ VERDİĞİ SORU ÖNERGELERİ

Hülakü’nün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki’nin cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesi şu şekilde: “Bingöl ilinin Yedisu ilçesine bağlı Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde 2022 yılının yaz mevsiminde yapılan maden arama çalışmaları nedeniyle büyük ölçüde doğa tahribatı meydana gelmiştir. Yedisu ilçesine bağlı Koşan ve Döşengi mahallelerinin hem içme suyu hem de tarımsal suyu Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde bulunan su kaynaklarından temin edilmektedir. Herhangi bir yatırımın yapılmadığı ve hakkettiği hiçbir hizmeti alamayan Yedisu ilçemizin doğası, maden arama projeleri nedeniyle daha fazla tahribata uğramadan; Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden arama çalışmaları bir an önce durdurulmalıdır.
Bu bağlamda; Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden arama çalışmalarından Bakanlığınız haberdar mıdır? Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden aramalarının çevreye ve doğaya ne düzeyde zarar verebileceği araştırılmış mıdır? Maden aramalarına dair çevre örgütlerinin, bölge halkının ve odaların konuyla ilgili görüşleri alınmış mıdır? Maden aramaları sonucu ortaya çıkan doğa tahribatının boyutunu araştırmaya ilişkin Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülecek midir? Maden arama çalışmalarının yapıldığı köylerin, bölgede birçok yerleşim alanının içme suyunu temin ettiğini göz önünde bulundurarak; bu çalışmaları durdurmaya yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?”

Hülakü’nün Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesi şu şekilde: “Bingöl ilinin Yedisu ilçesine bağlı Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde 2022 yılının yaz mevsiminde yapılan maden arama çalışmaları nedeniyle büyük ölçüde doğa tahribatı meydana gelmiştir. Yedisu ilçesine bağlı Koşan ve Döşengi mahallelerinin hem içme suyu hem de tarımsal suyu Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinden temin edilmektedir. Herhangi bir yatırımın yapılmadığı ve hakkettiği hiçbir hizmeti alamayan Yedisu ilçemizin doğası, maden arama projeleri nedeniyle daha fazla tahribata uğramadan, tarımsal verimliliğinde göreceği zararı göz önünde bulundurarak; Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden arama çalışmaları bir an önce durdurulmalıdır. Bu bağlamda; Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden aramaları sonucunda kesilen ağaç sayısı kaçtır? Maden arama çalışmalarının tarımsal üretime verdiği zararın boyutu nedir? Ağaç kıyımı ve tarımsal üretimin görmüş zararın boyutuna ilişkin Bakanlığınızca etkin bir çalışma yapılacak mıdır? Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde yapılan maden arama çalışmalarının doğaya ve tarımsal üretime vermiş olduğu zararı göz önünde bulundurarak; bu çalışmaların durdurulmasına dair Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?”

TBMM BAŞKANLIĞI’NA MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Hülakü, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırması talebi de şu şekilde: “Bingöl ilinin Yedisu ilçesine bağlı Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde 2022 yılının yaz mevsiminde yapılan maden arama çalışmaları nedeniyle büyük ölçüde doğa tahribatı meydana gelmiştir. Yedisu ilçesine bağlı Koşan ve Döşengi mahallelerinin hem içme suyu hem de tarımsal suyu Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde bulunan su kaynaklarından temin edilmektedir. Yedisu ilçesine bağlı Kaşıklı ve Yağmurpınar köylerinde maden arama çalışmaları sırasında gerçekleşen doğa tahribatına bir an önce son verilmesi, bölge halkının yaşadığı mağduriyetlerin, oluşan ekolojik tahribatın ve tarımsal üretimin görmüş olduğu zararın bütün boyutuyla ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.”
HABER MERKEZİ