İlin yöneticileri neden ders çıkarmıyor?

Abone Ol

Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmalarında 3 binin üzerinde yapı ağır hasarlı olarak tespit edilirken, bu yapıların büyük bölümünde hala insanlar yaşıyor. Hak sahipleri için büyük mağduriyet kapıda ancak ili yönetenler bunu görmezden geliyor.

Bingöl Merkez Kültür Mahallesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan 51 dönümlük alan içerisinde evleri bulunan vatandaşlar, 2016 yılında evlerinden çıkartılarak kiracı konumuna düşürüldü. Belediye tarafından yıkılan konutlar, 7 yıl sonra TOKİ tarafından yapılarak birçok eksiklikle birlikte hak sahiplerine teslim edildi.

Hak sahipleri, konut yapımları belediye ve TOKİ’den kaynaklı gecikmesine rağmen 5 yıl boyunca kendi ceplerinden kira ödeyerek büyük mağduriyet yaşadı.

Şimdi benzer bir mağduriyet kapıda.

Kahramanmaraş depreminden sonra Bingöl’de 3 bin 285 yapıda ağır hasar tespit edildi. Köylerdeki bazı yapıların yapılmasına başlandı ancak şehir merkezindeki ağır hasarlı yapıların büyük çoğunluğu hala ayakta ve içinde insanlar yaşıyor.

Deprem uzmanları Bingöl için sık sık 7’nin üzerinde deprem uyarısı yapıyor. Bu depremin ne zaman olacağını sanırım bir tek Bingöl’ü yönetenler biliyor ancak kimseye söylemiyorlar. Öyle olmasa bu kadar rahat davranabilirler mi?

Ya da depremi umursamıyorlar.

Umursuyor olsalar şimdiye kadar ağır hasarlı yapılar çoktan yıkılmış ve yenilerinin yapılmasına başlanmış olmaz mıydı?

***

Evleri ağır hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlar için AFAD tarafından yaklaşık 6 ay öncesinden kiralar ödenmeye başlandı. Bu kiralar 1 yıl veya 1.5 yıl yattıktan sonra kesilecek ancak hak sahiplerinin konutlarının nereye yapılacağı hala belli değil.

Çok değil, 1 yıl sonra buradaki hak sahipleri de tıpkı Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde olduğu gibi kiralarını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalmaya başlayacak. İşte asıl sıkıntı da o zaman baş gösterecek.

Bingöl’de fahiş kira fiyatları ve asgari ücret, emekli maaşı göz önünde bulundurulduğunda insanların büyük sıkıntı yaşayacağı gün gibi ortada. Birçok kişi kiralarını ödeyemez hale gelecek. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için şimdiden çalışmaların hızlandırılması gerekiyor.

Tek çözüm; ağır hasarlı konutların biran önce yıkılması ve yenilerinin biran önce yapılmasıdır.

***

Buradan ili yönetenlere açık çağrıda bulunuyorum; sizin birinci önceliğiniz deprem olmalıdır. Yapmanız gereken, ağır hasarlı konutları biran önce boşaltarak yeni konutların yapım sürecini hızlandırmaktır.

Yarın olası bir depremde bir insanın dahi ağır hasarlı yapının altında kalıp can vermesinin vebali sizin boynunuzadır.

Siz süreci ağır işlettiğiniz için yarın kirasını ödeyemeyecek asgari ücretlinin, emeklinin yaşayacağı mağduriyetin birinci sorumlusu siz olacaksınız.

Kültür Mahallesi’nde yıllarca yaşanan mağduriyetlerden biraz ders çıkarın. İli yönetmek, klimalı odalarda oturmakla olmuyor. Olabilecek mağduriyeti öngörmek ve mağduriyet oluşmadan gerekli önlemleri almak zorundasınız.

Umarım, vatandaşların yaşayacağı mağduriyeti görür ağır hasarlı konutların yıkım ve yapım sürecini daha fazla geciktirmezsiniz…