GÜNDEM

İşçiler 4 Kat Fazla Çalıştırıldı

Bingöl Belediyesinde çalıştırılan 198 işçinin, çalıştırılması gereken süreden yaklaşık 4 kat daha fazla çalıştırıldığı tespit edildi.

Abone Ol

Sayıştay, Bingöl Belediyesi ile ilgili 2023 yılı denetim raporunu açıkladı. Raporda, belediyede çalışan işçilerin, çalıştırılması gereken süreden fazla çalıştırıldığı, işçilere yıllık izin kullandırılmadığı, kurumların inşaatları için yapı kullanma izin harcı alınmadığı, ağırlama giderlerinin usulüne uygun yapılmadığı tespit edilen bulgular arasında yer aldı.

İŞÇİLER FAZLA ÇALIŞTIRILDI

Bingöl’de birçok kurumda işe gitmeden maaş alan isimlerin olduğu tartışmaları sık sık gündeme getirilirken, Bingöl Belediyesinde çalıştırılan bazı işçilerin, kanunda öngörülen süreden fazla çalıştıkları belirlendi.

Sayıştay’ın Bingöl Belediyesi ile ilgili yayınladığı 2023 yılı denetim raporunda, belediye tarafından personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yoluyla çalıştırılan işçilere, 4857 sayılı İş Kanunu’nda azami süre olarak belirtilen yıllık 270 saati aşan sürelerde fazla çalışma yaptırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Raporda, “Yapılan inceleme sonucunda, idare tarafından hizmet alımı yoluyla istihdam edilen işçilerden 198 kişinin, mevcut çalışma fazla çalışma süresini aşacak şekilde 1056, 1034, 993, 966, 840, 830 saat gibi fazla çalışma sürelerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri doğrultusunda, işçilerin fazla mesai çalışma sürelerinin 4857 sayılı İş Kanunu’na uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

İdare tarafından fazla çalışma yaptırılan işçilerden onay alındığı ifade edilse de bulgumuzun esas konusu işçilerden onay alınmaması değil mevzuatta yer alan süreden daha fazla çalışma yaptırılmasıdır” denildi.

YILLIK İZİNLER KULLANDIRILMADI

Bingöl Belediyesinde çalıştırılan 621 işçiye yıllık izin kullandırılmadığı da tespit edilen bulgular arasında yer aldı.

Sayıştay raporunda, Bingöl Belediyesinde istihdam edilen 621 işçiye yıllık izin kullandırılmadığı, bu işçilerin emekli olması durumunda yıllık izinden doğacak alacaklarının 47 milyon 446 bin 312 TL alacağı belirtilerek, “idare için bu ek mali külfetin ortaya çıkmaması adına İdare tarafından söz konusu yıllık izinlerin mevzuata uygun bir şekilde kullandırılması gerekmektedir” denildi.

KURUMLARIN YAPTIĞI İNŞAATLARDAN YAPI KULLANMA İZNİ HARCI ALINMADI

Sayıştay raporunda, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılan inşaatların yüklenicilerinden yapı kullanma izni harcı tahsil edilmediği belirtildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi; “İdare tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yaptırmış olduğu binalara yapı kullanma izni verilirken bunlardan yapı kullanma izni harcı alınmadığı tespit edilmiştir. İdare tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının yaptırmış olduğu yapılara kullanım izni verilirken, mevzuatında belirlenen tarifeye göre yapı kullanma izni harcının tahsil edilmesi gerekmektedir.”

AĞIRLAMA GİDERLERİNDE MEVZUATA UYULMADI

Bingöl Belediyesi tarafından yapılan temsil, tören ve ağırlama giderlerinin kamu ihale kanunu uygulanmaksızın yapıldığı belirlendi.

Sayıştay raporunda, “İdarenin yaptığı temsil, tören ve ağırlama giderleri kapsamındaki seyahat, konaklama ve iaşeye ilişkin mal ve hizmet alımları ile su, telefon ve internet kullanımına ait alımların piyasa fiyat araştırması yapılmadan, ihale veya doğrudan temin usulü kullanılmadan, kanıtlayıcı evraklara yer verilmeden yalnızca fatura karşılığında gerçekleştirildiği görülmüştür.

Yapılan inceleme sonucunda; İdare tarafından yapılan temsil, tören ve ağırlama giderleri kapsamındaki seyahat, konaklama ve iaşeye ilişkin mal ve hizmet alımlarının tamamı herhangi bir fiyat araştırması yapılmadan, kanıtlayıcı evraka yer verilmeden yalnızca fatura karşılığı yapıldığı, diğer taraftan su, telefon ve internete ait fatura kullanımlarını da herhangi bir satın alma usulü olmadan yapıldığı görülmüştür. Mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar doğrultusunda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun öngördüğü müeyyidelerle karşı karşıya kalınmaması açısından alımların mevzuatta belirtilen usullerle yapılması gerekmektedir” denildi.

“ALIMLAR TEK KİŞİDEN YAPILDI”

Belediye tarafından meclis üyelerinin mevzuat bilgisinin arttırılması ve geliştirilmesi için yapılan seminer ile Bal Şurasına ilişkin organizasyon hizmet alımlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/a maddesi kapsamında gerçekleştirildiği belirtilerek, bu hizmetlerle ilgili birden fazla şirket olduğu halde piyasa araştırılması yapılmadan tek bir kişiden alım yapılmasının hatalı olduğu belirtildi.

Raporda, bahsi geçen türden hizmet alımlarının 4734 sayılı İhale Kanunun temel ilkeleri ve ihale usulleri kapsamında yerine getirilmesi gerektiği kaydedildi.

“ECRİMİSİL OLAĞAN BİR YÖNETİM ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Sayıştay raporunda, belediyenin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan 23 adet taşınmazın, kiralama ihalesi yapılmaksızın ecrimisil karşılığında kullandırıldığı belirtildi.

Raporda, “Yapılan inceleme sonucunda, idarenin tasarrufu altında yer alan yeraltı çarşısında bulunan dükkanların herhangi bir ihale yapılmadan kiralama işlemlerinin ecrimisil alınarak devam ettirildiği tespit edilmiştir. Mevzuat hükümleri doğrultusunda, idarenin ecrimisil ile taşınmaz kiralamasına son vererek gelir kaybının önlenmesini sağlanması gerekmektedir” denildi.

(Haber Merkezi)