İŞKUR aracılığıyla yürütülen Toplum Yararına Programının (TYP) ismi, İşgücü Uyum Programı (İUP) olarak değiştirilirken, alınacak kişilere sadece çalışacakları gün için ücret ödenecek.

İŞKUR İl Müdürü Cevdet Baycuman, yaptığı yazılı açıklamada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki eğitim kurumlarına 670 kişi alınacağını belirtti.

Baycuman açıklamasında, “İŞKUR ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü Merkez 440 kişi, Genç 46 kişi, Solhan 46 kişi, Karlıova 60 kişi, Kiğı 20 kişi, Adaklı 30 kişi, Yedisu 20 kişi, Yayladere 8 kişi olmak üzere toplam 670 kişiye yönelik olarak düzenlenecek olan İşgücü Uyum Programı (İUP) için katılımcı başvuruları 03.09.2024 – 07.09.2024 tarihleri arasında yapılacaktır” dedi.

Türk Müteahhitler Dünyada 'İkinci' Oldu Türk Müteahhitler Dünyada 'İkinci' Oldu

Katılımcılarda aranan şartlar şöyle sıralandı:

-Katılımcı şartları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

-Kuruma kayıtlı olmak,

-18 yaşını tamamlamış olmak,

-Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,

-Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,

-Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

-Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

-Hane gelir şartını sağlamak,

-Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak

h) Birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen hane gelir şartının kapsamı 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının 2 katını geçmeyecektir.

-Terör örgütlerine veya Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler programa katılamaz. Programa katılıp bu durumu sonradan tespit edilenlerin programdan çıkışı verilir.

MAAŞLAR DÜŞÜRÜLDÜ

Baycuman, işçilere verilecek ücretlerle ilgili şu bilgileri paylaştı; “Program kapsamında katılımcılara Genel Sağlık Sigortası yapılacaktır. Katılımcılara ücret olarak çalıştığı gün başına 566,73 TL ödeme yapılacaktır. İlk dört haftada günlük 7,5 saatten haftada beş gün olmak üzere toplamda haftalık 37,5 saat; daha sonraki haftalarda günlük 7,5 saatten haftada üç gün olmak üzere toplamda haftalık 22,5 saat çalışılacaktır.”

BİR İŞÇİNİN ELİNE AYLIK 6 BİN 800 TL GEÇECEK

Açıklanan ücret rakamlarına göre, işçi çalıştığı gün kadar ücret alacak. Programın ilk 4 haftasında işçiler 5 gün çalışacak ve çalıştığı her gün için 566,73 TL ücret alacak. Bir ayda en fazla 22 gün çalışabilecek bir işçinin eline aylık 12 bin 468 TL geçmiş olacak.

Bir aylık sürecin ardından işçiler haftada 3 gün çalışacak. Ayda 12 gün çalıştırılacak işçilerin eline 6 bin 800 TL, 15 gün çalışacak işçilerin eline 8 bin 500 TL geçmiş olacak.

PROGRAM 30 HAZİRAN 2025’TE SONA ERECEK

Başvuruları başlayan program için kuralar 8 Eylül 2024 tarihinde çekilecek. Alınacak işçiler 9 Eylül 2024-30 Haziran 2025 tarihleri arasında çalıştırılacak.

(Haber Merkezi)