Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin iş gücü ihtiyacına dair kapsamlı bir raporun sonuçlarını paylaştı. Bakan Işıkhan, 86 bin iş yeriyle görüşmelerin yapıldığını ve raporun detaylarına göre, en fazla iş gücü ihtiyacının imalat sektöründe olduğu bilgisini verdi. İmalat sektöründe 20 ve üzeri çalışana sahip işletmelerde açık iş oranı %29,7 olarak tespit edildi.
İşverenler, en çok şu mesleklerde eleman bulmakta zorlanıyor: Garson (Servis Elemanı), Dikiş Makinecisi, Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), Temizlik Görevlisi, Sıvacı, Satış Danışmanı, Yük ve Yolcu Taşımacılığı Şoförü ve Gazaltı Kaynakçısı.
Bunun yanı sıra, gelecekte yükselişe geçmesi beklenen meslekler de dikkat çekiyor. Dijital dönüşümün etkisiyle, önümüzdeki 10 yıl içinde popülerleşmesi öngörülen meslekler arasında Yazılım Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Yapay Zekâ Geliştiriciliği, E-ticaret Uzmanlığı, Bilişim Uzmanlığı, Dil ve Konuşma Terapistliği ile CNC Operatörlüğü yer alıyor.
Bakan Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Üreten, büyüyen ve istihdam olanaklarını genişleten Türkiye hedefiyle politikalar üretmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.