Bingöl Kent Konseyi Başkanı Orhan Açıkbaş, kanser hastalarının çözüm beklediğini açıkladı.
Açıkbaş, yaptığı açıklamada, “21. yüzyılın en yaygın görülen hastalıklarından biri olan kanser hastalığının tedavisi için halen kesin bir çözüm ne yazık ki bulunmuş değildir. Hastalığın tedavisinde pek çok yöntem kullanılmakla birlikte gelinen son noktada en etkili olanlar immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileridir” dedi.
KANSER TEDAVİSİNDE İLAÇLARIN PAHALILIĞI CİDDİ SORUNLARA YOLAÇIYOR
Çağımızın yaygın ve kesin tedavisi halen bulunamamış olan hastalığı ‘kanser'e yakalanan insanların ve yakınlarının aklındaki ilk sorulardan birinin, son yıllarda geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden bağışıklık sisteminin kanser hücreleriyle savaşmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olan immünoterapi ve kanser hücrelerinin yayılmasını, ilerlemesini engellemeyi amaçlayan akıllı ilaç tedavilerine ücretsiz bir şekilde erişip erişemeyeceği olduğunu dile getiren Bingöl Kent Konseyi Başkanı Açıkbaş, “İmmünoterapi ve akıllı ilaç tedavisinde kullanılan ilaçların pahalı olması nedeniyle ekonomik durumu iyi olmayan hastalar ve yakınları bu bedelleri karşılayamamakta ve çoğu zaman bu ilaçları alamadıkları için ciddi sorunlar yaşamaktadırlar.
Akıllı ilaç olarak bilinen ve etken maddesi Pembrolizumab olan Keytruda isimli kanser ilacının immünoterapide sıkça kullanılan ve birçok kanser türüne karşı etkili bir ilaç olduğu biliniyor. İlaç kullanılmadığı takdirde bölgesel tümörün büyüme riski ile birlikte metastaz yaparak başka organlara sıçrama riski de bulunuyor. Nihai karar olumlu yönde çıkarsa alınan ilaçların ücreti de hastaya ödeniyor, ancak bu süreçte hastaların birçoğu ilaca erişemiyor. Eğer duruşmadan olumlu bir karar çıkmazsa bu ilacı kullanmak zorunda olan binlerce hastanın bir buçuk yıl boyunca SGK’den karşıladığı ilacın ücretini ceplerinden karşılamaları gerekiyor. Kür bedelleri oldukça yüksek olan bu ilaçların açılacak davalarda mahkeme süreci boyunca ortaya çıkan masraflar, hastalar ve aileleri için önemli bir mali külfet oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
18 YAŞ ALTI TİP 1 DİYABET ŞEKER ÖLÇÜ CİHAZLARI SGK KAPSAMINA ALINDI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 18 yaş altındaki Tip 1 diyabet hastası çocuklar için sensörlü glikoz izleme cihazlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alındığını duyurduğunu hatırlatan Açıkbaş, şunları kaydetti: “Daha önce de Tip 1 diyabet hastalığı ile mücadele eden birçok aile evlatları için glikoz takibi cihazlarının geri ödeme kapsamına alınmasını istemişti; Bunun için verilen mücadele Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni düzenleme ile bu cihazların 15 yaş altındaki çocuklar için de temin edilebileceğini açıkladı.
18 yaş altı tıp 1 diyabet şeker ölçüm cihazlarının SGK kapsamına alınmasının önemli bir adım olarak görüyoruz. Aynı kararın kanser ilaçları içinde alınması, belirli standartlar dahilinde maddi imkansızlıklar yaşayan vatandaşların da bu hayati sorunlarının çözülmesi gerektiğini düşüyoruz.”
HABER MERKEZİ