Karlıova İlçesi Boncukgöze Köyü’nde kurulması planlanan ve 19 rüzgar türbininden oluşan rüzgar enerji santraline (RES) ek olarak 722 dönümlük alana güneş enerji santrali (GES) kurulması planlanıyor.

Bölgede RES ve GES projelerinin uygulanmasına tepki gösteren bölge halkı ve TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, basın açıklaması yaparak, projeden vazgeçilmesini istedi.

Projenin uygulandığı alanda açıklama yapan TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Canfidal Boldaş, “Şu an Bingöl ilinin Karlıova İlçesine bağlı Boncukgöze köyündeyiz. Bugün burada sermaye lobileri ve ortaklarınca dağımızla taşımızla tarlamızla meramızla zenginleştirilen bir şirketin daha da zenginleşebilmek için yarattığı ve yaratacağı ekolojik yıkımı ifşa etmek için toplanmış bulunuyoruz.

Bu şirket daha önceden projelendirilmiş 12 adet rüzgar enerjisi türbinine; 7 adet daha rüzgar enerjisi türbini ekleyerek ve bu da yetmezmiş gibi gündüz güneşinden de faydalanmak için 147/1 ve 148/1 ada parsel mevkiinde72.25 ha (722,5 dönüm) mera alanında güneş enerjisi santrali kurmayı planlamaktadır” dedi.

“İNSANLARIN YAŞAM HAKKI GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Bölgedeki halkın yaşam hakkının göz ardı edildiğini belirten Boldaş, “Kapitalist sistemin doğal bileşeni olan bu şirketin burada halkın yaşam hakkı başta olmak üzere hayvancılık ve tarımsal faaliyetini göz ardı ederek kendi maksimum ekonomik karını hedeflediğini görüyoruz.

Proje alanı olarak seçilen 722,5 dönümlük mera alanımızın; 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Arazisi, Mera ve Mera-Sulak Alan” olduğu, TKGM Parsel Sorgu Sistemine göre “Orman ve Mera” olduğu ve 1/25.000 Ölçekli Meşcere Haritası’na göre “Ağaçsız Orman Toprağı” olduğu önemli bir gerçekliktir.

Bu halkın köyünün, evinin, ahırının hemen yanı başında hatta hayvancılıkla geçimini sağlayan bu halkın geçim kaynağını yok eden bu projeye köy halkımızla birlikte tek ses olarak itiraz ediyoruz, reddediyoruz.

Aslında nükleer enerji santralleri yada termik santraller gibi enerji elde eden projelerdense yenilenebilir enerji projeleri daha zararsız değerlendirilmektedir. Ancak yenilenebilir enerji elde eden tesisleri de bu projede olduğu gibi yaşam alanlarımızı gasp ederek yapmanıza müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

“CİDDİ BİR EKOLOJİ MÜCADELESİNDEYİZ”

Boldaş, basın açıklamasında şunları söyledi; “Biz TMMOB olarak; yıllardır insan eliyle hızlandırılmış iklim krizi gerçekliğinden kaynaklı aşırı sıcaklık artışıyla, kuraklıkla, su kıtlığıyla, şiddetli yağışlar ve sellerle, gitgide artan orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. Bu felaketlere karşı alabileceğimiz en etkili önlemlerin başında orman varlıklarımızı ve mera alanlarımızı korumak ve çoğaltmak olduğunu ifade ediyoruz.

Bu gerçeklikle ciddi bir ekoloji mücadelesindeyiz. Çünkü ekoloji mücadelesi doğayı ve yaşamı savunma mücadelesidir.

Köy Yollarında Asfalt Çalışmaları Köy Yollarında Asfalt Çalışmaları

Her alandaki ekolojik saldırılara karşı duyarlı toplumsal muhalefet tarafındayız. Hiçbir zaman zenginleşme çabasıyla hoyratça doğamızı katleden şirketlerin yanında olmayacağız. Bunlara karşı her zaman halkımızla yan yana duracağız.

Her zaman her platformdan seslendiğimiz gibi; biz bilimin ve tekniğin referansıyla mücadelemizi büyütüyoruz. Ve yine her zamanki gibi tüm mesleki birikim ve tecrübelerimizle emeğin, bilimin ve doğanın yanında, tüm yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısında duracağız.

Bunun unutulmaması gerekir ki doğayı ve yaşamı savunanlar her zaman kazanacaktır. Ve bu da iyi bilinmelidir ki doğaya ve yaşama savaş açanlarla asla helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız.”

Fuat OTLAK