Gündem

“Kehanete Lüzum Yok” Deyip, Bingöl’ü İşaret Etti

Yedisu Fayında deprem tekerrür periyodunun dolduğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Kehanete lüzum yok, yakın zamanda deprem olacaksa bu ülkede, burada olma ihtimali fazladır” dedi.

Abone Ol

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl, en riskli illerin başında geliyor. Sözcü TV’de Cansel Poyraz Akyol’un konuğu olan Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu Fayını bir kez daha hatırlatarak, “yakın zamanda deprem olacaksa Yedisu Fayı üzerinde olma ihtimali fazladır” dedi.

Kentlerin deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirten Görür, “Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fayının deprem üreteceğinden çok endişe ediyoruz. Öyle kehanete falan lüzum yok. Yedisu fayının deprem tekerrür etme periyodu doldu” diyerek, Bingöl’deki tehlikeye dikkat çekti.

“FEDİSU FAYI DEPREM ÜRETMEYE GEBEDİR”

Fay zonlarının 250 senede bir yeni depremler üretme potansiyeline vurgu yapan Görür, “Yedisu fayında en son deprem 1790’larda meydan agelmiş. Dolayısıyla diyoruz ki, deprem tekerrür periyodu dolmuş ve burası deprem üretmeye gebedir.”

“YEDİSU FAYINDA ENERJİ BİRİKTİ”

1939 Erzincan depreminde Yedisu Fayının kırılmadığını belirten Görür, şöyle devam etti; “Erzincan depremi bu bölgeye enerji transfer etti. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi de Karlıova-Bingöl Göynük arasına enerji transfer etti. Dolayısıyla yakın zamanda deprem olacaksa bu ülkede, burada olma ihtimali fazladır. Biz kehanette bulunmuyoruz ama deprem olma ihtimali fazla olan yeri insanlarımıza anlatmak zorundayım. İnsanlar ölmesin istiyorum, yer bilimcilerin bütün derdi bu. Elazığ depremi olduğunda Maraş’a, Hatay’a, Malatya’da dikkat edin dedik, kimse dikkat etmedi.”

YEDİSU FAYI’INDA EN SON DEPREM 1784 YILINDA MEYDANA GELDİ

Yedisu Segmenti, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl’ün Yedisu ilçesi arasında yer alır. Uzmanlara göre, 20.yy’da iki bölge dışında KAF’nın hemen hemen tümü büyük depremler üreterek kırılırken, kırılmayan iki kesimden biri Marmara, diğeri ise Yedisu sismik boşluğu olarak biliniyor. 
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı’nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 240 yıl geçtiğini gösteriyor.

KAF’nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı’nın deprem tehlikesi taşıdığı belirtiliyor.

Ömer ŞANLI

#amp-auto-ads