Yaşam

Kiğı Halkı Yetkililere Seslendi: Bölgemiz Avcılığa Kapatılsın!

Kiğı İlçesinde yaban hayvanlarının avcılar tarafından katledildiğini belirten Kiğı Doğa Aktivistleri, “Avcılık spor değil vahşettir, insanlık ayıbıdır. Kiğı halkı olarak bölgemizin ava kapatılmasını istiyoruz” dedi.

Kiğı Halkı Yetkililere Seslendi: Bölgemiz Avcılığa Kapatılsın!
Abone Ol

Birçok ilde olduğu gibi Bingöl’de her yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu tarafından öldürülecek yaban hayvanları için kotalar belirlenerek, hayvan ölümlerine izin veriliyor.

KİĞI HALKI: YABAN HAYVANLARI GADDARCA AVLANIYOR

Uzun zamandır bizi rahatsız eden avcılık konusu. Artık canımıza tak etti. Kiğı halkı olarak bölgemizin ava kapatılmasını istiyoruz. Bizim dağlara ot, besin götürüp beslediğimiz, bölgemizin simgesi olan yaban hayvanlarını, gaddarca ve vahşice avlıyorlar. Bu yapılanların ne dinimizde ne de vicdan ve ahlakımızda yeri yoktur. Avcılık spor değil vahşettir, insanlık ayıbıdır. Bütün kültürümüze işlemiş olan, masallarda çocuklarımıza anlattığımız yapan hayvanlarını avlanmalarına müsaademiz yoktur. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz, bölgemizde av yasaklansın. Bizi muhatap almayıp, avı meşrulaştırırsanız, sizlerin de o avcılardan bir farkınız kalmayacaktır. Son olarak söylemek istediğimiz. Av yasaklanmazsa tüm Kiğı halkı olarak tepkimizi göstereceğiz.”

BİNGÖL’DE 11 YABAN KEÇİSİ VE DAĞ KEÇİSİ İÇİN ÖLDÜRME İZNİ VERİLDİ

Merkez Av Komisyonu tarafından alınan kararda, 2024-2025 av sezonu için Bingöl’de 5 Yaban Keçisi, 2 hatalı boynuz/şelek ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için öldürme izni verildi.

ÜLKE GENELİNDE 325 YABAN HAYVANI İÇİN OYAN ÇIKTI

Bingöl’de 11 yaban hayvanı için öldürme izni çıkarken, ülke genelinde ise 235 yaban keçisi, 23 hatalı boynuz/şelek, 6 melez yaban keçisi, 38 kızıl geyik, 18 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 5 anadolu yaban koyunu olmak üzere 325 yaban hayvanı için avlanma izni verildi.

YABAN HAYVANI AVINA İZİN VERİLEN İLLER

Merkez Av Komisyonu kararında, yaban hayvanı avına izin verilen iller şunlar;
YABAN KEÇİSİ (TEKE): Bingöl, Adıyaman, Muğla, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde, Karaman, Konya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Siirt, Van, Sivas, Kahramanmaraş.
HATALI BOYNUZ/ŞELEK: Bingöl, Muğla, Antalya, Mersin, Niğde, Artvin, Kahramanmaraş.
MELEZ YABAN KEÇİSİ: Adıyaman
KIZIL GEYİK: Bilecik, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya, Kastamonu, Kahramanmaraş.
ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ: Bingöl, Artvin, Rize, Erzincan.
ANADOLU YABAN KOYUNU: Konya, Karaman.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN AVCILIK DEVAM EDİYOR

Bingöl’de yaban hayvanlarının öldürülmesine karşı açılan davada, Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri ve Yaban Keçilerinin öldürülmesi için yapılan ihalelerin iptaline karar verdi. Mahkeme kararına rağmen her yıl yeni kotalar belirlenerek yaban hayvanlarının öldürülmesine para karşılığında izin veriliyor.

Ömer ŞANLI