Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde 85 adet yaban hayatı geliştirme sahası bulunuyor. Bu sahalardan biri olan Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında, 2023 yılı verilerine göre 1567 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 2 bin 276 yaban keçisi bulunuyor. Yaban hayatı geliştirme sahasında ayrıca bir çok memeli, kuş türü, sürüngen ve balık türü barınıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, Bingöl Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 16 Ekim 2005 tarihinde yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edildi.

Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında hedef tür olarak çengel boynuzlu dağ keçilerinin korunması amaçlanırken, sahada bulunan yaban keçileri ve diğer yaban hayvanları da bölgede yaşam alanı buluyor.

BÖLGEDE BULUNAN HAYVAN TÜRLERİ

Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaşam bulan hayvan türleri şunlar:

MEMELİLER: Kirpi, Sivri Burun, Tarla faresi, küçül nalburunlu yarasa, cüce yarasa, yabani tavşan, kayaşlık faresi, orman faresi, ev faresi, doğu faresi, arap tavşanı, kurt, köpek tilki, yaban kendisi, ağaç sansarı, bozayı, yaban domuzu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi.

KUŞLAR: Karaleylek, leylek, gece balıkçılığı, atmaca, kızıl şahin, maci doğan, kerkenez, üveyik, kaya güvercini, ebabil, karasağam, kuyrukkakan, leş kargası, sığırcık, keklik, bıldırcın, tepeli toygar,

SÜRÜNGENLER: Adi tosbaha, ince parmaklı keler, iri yeşil kertenkele, oluklu kertenkele, tarla kertenkelesi, sarı kertenkele, kocabaş yılan, kırmızı yılan, mahmuzlu yılan, kör yılan, uysal yılan, sarı yılan, çukurbaşlı yılan, hemşin yılanı, kedi gözlü yılanı, boynuzlu engerek,

Hafta Sonu Bingöl’de Hava Nasıl Olacak? Hafta Sonu Bingöl’de Hava Nasıl Olacak?

BALIKLAR: Periçayında Yaşayan Balık Türleri; Siraz balığı, Karabalık, gümüş balığı, tatlısu kefali, akçapak balığı, kızıl kanat, bıyıklı balıklar, dikenli yılan balığı, yayın balığı ve turna balığı.

YABAN HAYVANLARI AVCILARI TEHDİDİ ALTINDA

Bingöl’de her yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayvanlarının öldürülmesi için belli bir kota belirlenirken, bölgede yapılan yoğun avcılık faaliyetleri hayvan popülasyonuna zarar veriyor. Bölgede yaban hayatının gelişmesi için avcılık faaliyetlerine son verilmesi isteniyor.

Ömer ŞANLI