GÜNDEM

KOAH’ta Erken Teşhis ve Sigara Bırakmanın Önemi

Dünya KOAH Günü’nde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Bayram, KOAH’ın erken teşhisle kontrol altına alınabileceğini ve tedavinin ilk adımının sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Medipol Sağlık Grubu'ndan Prof. Dr. Mehmet Bayram, Dünya KOAH Günü kapsamında yaptığı açıklamalarda, KOAH’ın sigara içme ve zehirli gazlara maruz kalma gibi faktörler nedeniyle gelişen ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. Bayram, erken evrede müdahalenin hastalığın kontrol altına alınmasında kritik rol oynadığını ifade etti.

Prof. Dr. Bayram, KOAH’ın yüzde 90'ının sigara içmeye bağlı olarak geliştiğini ve tedavinin ilk adımının sigarayı bırakmak olduğunu söyledi. “KOAH’ın şiddetine göre ilaç tedavileri ve rehabilitasyon gibi seçenekler de mevcut ancak sigarayı bırakmak tedavinin temelini oluşturur” diye ekledi.

KOAH’ın sadece ileri evrede oksijen desteği gerektiren hastalık olarak algılandığını belirten Bayram, erken evrelerde de hastalığın başladığına dikkat çekti. 40'lı ve 50'li yaşlarda başlayan KOAH'ın, genellikle hastalar tarafından fark edilmeden ilerlediğini, bu yüzden kronik öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetleri olan kişilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sigarayı bırakmanın önemini yineleyen Prof. Dr. Bayram, KOAH’ın sigaranın yol açtığı hastalıklardan sadece biri olduğunu, sigaranın akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları ve birçok organ hastalığına neden olduğunu ifade etti. “Sigaraya karşı toplumda farkındalık oluşturmak, halk sağlığı açısından son derece önemlidir” dedi.