Jeotermal kaynaklarıyla zengin bir il olan Bingöl, bu kaynakları yeterince değerlendiremezken, çevre illerde seralar kurulmaya başlandı.
Bingöl Merkez’de Kös, Karlıova’da Hacılar, Yayladere’de Hasköy ve Kiğı’da Harur Kaplıcaları Bingöl’ün bilinen kaplıcaları olarak öne çıkarken, ilin jeotermal kaynaklar bugüne kadar kaplıca dışında değerlendirilemedi.
Bingöl’deki bazı jeotermal kaynaklarda bulunan suyun sıcaklığı 62 derece olarak belirlenirken, bu suyun özellikle seracılıkta ve konut ısınmasında kullanılabileceği belirtiliyor. Bingöl’deki jeotermal kaynaklar bugüne kadar şehrin turizmine ve ekonomisine fayda sağlayabilecek şekilde değerlendirilemezken, Bingöl’ün çevre illeri Elazığ ve Erzincan, Bingöl’ün yapamadığını yapıyor. Bingöllü yöneticiler ise sadece izlemekle yetiniyor.
ELAZIĞ’DA TOPRAKSIZ TARIM BAŞLADI
Elazığ Belediyesi tarafından hayata geçirilen jeotermal sera sahasında 'topraksız tarım' başladı. Son teknoloji ile donatılan, jeotermal özelliği ile yaz ve kış üretim yapılacak olan serada günde üretilen 900 kilo salatalık piyasadaki yerini alırken, aynı zamanda 20 milyon fidenin üretilmesi hedefleniyor.
ERZİNCAN’DA DA SERA KURULDU
Elazığ’ın bir benzeri yatırım da Erzincan’da yapıldı. Erzincan’da bulunan 45 derece sıcaklıktaki su seracılıkta sebze üretimi amacıyla kullanılacak.
Fuat OTLAK