Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremden sonra Sarıçiçek (Tarbasan) Köyü Kantar mezrasında depremzedeler için konut yapıldı.
Bingöl merkeze bağlı köylerde evleri hasar görev vatandaşlar için yapılan konutlar, depremzede vatandaşlar tarafından teslim alınmayınca atıl durumda kaldı. Sarıçiçek (Tarbasan) Köyü Kantar mezrasında yapılan 69 konuta bölge halkı yerleşerek konutları kullanmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda konutların kendilerine satılmasını talep eden bölge halkı, ecri misil yoluyla kısmi bir bedel ödeyip hakediş için girişimlerde bulundu ancak bugüne kadar konutların satışı kendilerine yapılmadı.
KONUTLAR İHALEYE ÇIKARILDI
Bingöl İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan Sarıçiçek Köyü Kantar mezrası konutları, açık artırma ile satışa sunuldu. Konutlarda yaklaşık 20 yıldır oturan köylüler ise 69 konutun açık artırma ile satışa sunulmasına tepki gösterdi.
Konutların satışı için yapılması planlanan ihalenin iptal edilmesini isteyen bölge halkı, konutların 20 yıldır kullanan vatandaşlara satılmasını istiyor.
“KONUTLARIN SATILMASI KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURABİLİR”
Konutları 20 yıldır kullanan vatandaşların yıllardır konutlara talip olduğunu belirten köylüler, bu konutların başkalarına satılması durumunda bölgede büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ve oluşabilecek olumsuzluktan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül’ün sorumlu olduğunu belirttiler.
Konutların satılmasında rant ve kasıt olduğunu iddia eden köylüler, “Bölge halkı olarak konunun araştırılması ve yargı yoluyla bu akla ziyan kararın biran önce geri çekilmesini talep ediyoruz” dediler.
“BAHÇEMİZDE EKTİĞİMİZ 15 YILLIK AĞAÇLAR VAR”
Konutları kullanan vatandaşlar, konutların bahçesinde 15 yıllık büyük ağaçların olduğunu ve bazı konutların üzerine kat konulduğunu belirterek, “Konutlarda yaklaşık 20 yıldır ikamet ediyoruz. Çevremizi ağaçlandırdık, kimimiz evlerinin üzerine kat koydu, kimimiz evini büyüttü. Atıl durumda olan ve daha önce farklı bir köye yapılıp da ilgili kurumun mahkemeye verilmesi sonucu hak sahiplerinin isimleri düştü. Bölge halkı olarak da sahipsiz bir şekilde milli sermayenin heba olacağı mülklere sahip çıkıp yaşam alanına çevirdik. Konut sakinleri olarak konutlara talip olduğumuzu çeşitli yollarla beyan ettik. Defalarca muhtarla beraber keşif geldi, isimlerimizi aldı ve burayı alacağımıza dair kayıtlar oluşturuldu. Prosedürlere uyup ecri misil yoluyla kısmi bedel ödeyip hakediş için gereken adımları attık. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Cevdet Yılmaz ve ilimiz milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata'dan sözler aldık. Ancak tüm bu resmi uygulama ve konuya hâkim yöneticiler tarafından verilen sözler ile İl Özel İdaresi Sekreteri Enes Üçgül'ün konuyu bilmesine rağmen konutların açık artırma ile ihaleye sunulması izah edilemez bir durumdur. Biz evlerden vazgeçmedik ama umuma açık ihale yapılıyor! Bu karar provatik bir karardır! Unutmayın: 'Mazlumun ahı indirir şahı'. Bölgede yaşayanların çoğu maddi durumu iyi olmayan insanlardır. Bunların, içinde oturduğu evi kendilerinin almayı kabul etmesine rağmen evleri ihale ile satışa sunmak hangi vicdan ve ahlaka sığar? Bölge halkı olarak konunun araştırılması ve yargı yoluyla bu akla ziyan kararın biran önce geri çekilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandılar.