DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, vergi düzenlemesi ile ilgili Meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, maden şirketlerinin vergi dilimlerini gündeme getirdi.

Erzincan İliç Çöpler Madeninde yaşanan felakette 9 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Hülakü, “Meclis çatısı altında bir Araştırma Komisyonu kuruldu. O Komisyonda yaklaşık iki aydır çalışıyoruz. AKP'nin sermayeyle omuz omuza vererek doğayı nasıl talan ettiğini, yaşam alanlarının nasıl rant alanlarına dönüştürüldüğünü, Kazdağlarında, Cerattepe’de, İkizdere’de, Cudi’de mücadele ederek İliç’te, Balıkesir İvrindi’de, Uşak’ta ise gezerek görerek şahit olduk. Milyon dolarlık kazançlar karşısında elbette ne bir emekçinin canını kıymeti var ne de bir dereye zehir akmasının, bir hayvanın yuvasının yıkılmasının derdi var. Ekolojik tahribatın haddi var, hesabı yok” dedi.

“MADEN ŞİRKETLERİ YÜZDE 6,38 VERGİ ÖDÜYOR”

Türkiye’de kurumlar vergisi oranının yüzde 25 olduğunu ancak Erzincan’da altın madenciliği yapan Kanada merkezli şirketin yüzde 6,38 oranında vergi ödediğini belirten Hülakü, şunları söyledi; “Şimdi vergi paketini görüştüğümüz bu kanun teklifinde bir de ekonomik tahribatından bahsedelim: Bilindiği üzere Erzincan’da altın madenini çıkaran şirket SSR Mining, Kanadalı bir şirket. Anagold’un yüzde 80 hissesine sahip. Nakit akışı raporlarına göre 2022-2043 yılları arasında yaklaşık 7 milyar 154 milyon dolar gelir elde edecek. Tüm giderlerin düşürülmesiyle ortaya çıkan net kâr 2 milyar 750 milyon dolar. Tahmin edilen kurumlar vergisinin tutarı ise 174 milyon dolar. Kaba bir hesapla Kanadalı şirketin ödediği vergi oranı yüzde 6,38. Peki Türkiye'de kurumlar vergisi oranı kaç? Yüzde 25. İşte size pırıl pırıl bir vergi paketi. Devlete ödenmeyen 508 milyon dolar; üstelik şirketin kullandığı makina ve ekipmanların büyük bir bölümü KDV'den muaf. Peki, burada aylık 85 bin TL ile yıllık 1 milyon TL kazanan bir doktor ne kadar gelir vergisi ödüyor biliyor musunuz? Yüzde 32 gelir vergisi oranında 320 bin TL. Bu ülkeyi birilerinin vergi cenneti hâline getirdiniz, evet, ama bu ülkenin yurttaşları için burası bir vergi cehennemine dönüştü.

Türkiye'yi yabancı şirketlere cennet yapan bir diğer örneği de sizlerle paylaşıyorum: SSR Mining şirketinin bir de Amerika'da Marigold’da bulunan bir madeni var, Orewin adlı şirketin raporuna göre, SSR Amerika'da 1 milyar 315 milyon dolar kâr edecek, ödeyeceği vergi miktarı 148 milyon dolar yani Türkiye'de yüzde 6,38 efektif vergi oranında ödeme yapan şirket Amerika'da yüzde 11,25 oranında vergi ödüyor, aralarındaki fark 403 milyon dolar.

“MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK EMEKLİYE, ASGARİ ÜCRETLİYE HAYATI ZİNDAN ETMEYE DEVAM ETSİN!”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekliye, asgari ücretliye hayatı zindan etmeye, üç kuruş zammı çok görmeye devam etsin; devlete ödenmeyen 508 milyon dolara dönüp bakmasın. İşte, bu 508 milyon dolar sadece bir maden için sağlanan vergi muafiyeti ve miktarı. Diğer bir deyişle sadece bir madende sağlanan vergi muafiyeti miktarı yaklaşık 17 milyar TL. Bugün Türkiye'de aktif bir şekilde faaliyette olan maden sayısı 5 binin üzerinde. Bunun hesabını siz yapın ama hiç utanmadan, emekli çalışanlar için verilen desteği kesin, yurt dışı çıkış harcını 150 liradan 500 liraya çıkararak yurttaşın 350 lirasına göz dikin, mesela açlık sınırının altında kalan, bir ev kirası dahi etmeyen asgari ücret için “Zam yok.” deyin, 20 kilo kırmızı et bile alamayan emekli maaşına komik oranlarda zam yaparak günü kurtarmaya çalışın ama yabancı şirketlere, yandaş müteahhitlere vergi muafiyetini hediye gibi dağıtın. İşte bu düzenin adı zulüm düzenidir, talan düzenidir. Türkiye halkları bu düzene mecbur değildir. O yüzden ekmeği adil bölüşeceğimiz bir düzen kurmak zorundayız. DEM Parti olarak başlatmış olduğumuz Ekmek ve Adalet Buluşmalarımıza bütün emekçilerin, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla büyütmeye çağırıyoruz. Dayanışma ve mücadelemizle ekmeğimizi çalanlara karşı adaleti, demokrasiyi, özgürlüğü ve alın terimimizin hakkını almakta kararlıyız.”

Bingöl’de Dev Uyuşturucu Operasyonu Bingöl’de Dev Uyuşturucu Operasyonu

(Haber Merkezi)