Gündem

"Mazottan vazgeçtik! Diğer giderler belimizi büküyor"

Abone Ol

Akaryakıt zamları, şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarının da artmasına yol açtı. Geçen senenin Temmuz ayı ile bu senenin Temmuz ayı kıyaslandığında bilet fiyatlarında yüzde 80 fiyat artışı yaşandığı görülüyor. 

Çağdaş Grup Genel Müdürü Akdemir: " Türkiye'nin 60 vilayetine, 250 ilçesine sefer düzenliyoruz. Seferlerimi en çok Mersin, Adana, İstanbul ve Ankara şehirlerine yapıyoruz. Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda yüzde 80 fiyat artışı var ama  biz bunların yüzde 80'nini, yüzde 70 bile bilet ücretlerine yansıtmadık. Bilet fiyatlarından ziyade bizim diğer giderlerimiz yüzde 100, yüzde 200 arttı. Bu akaryat zammından ziyade bizim yedek parça, sigorta giderlerimiz ve ona benzer lastik giderlerimiz yüzde 300, yüzde 400'lere kadar arttı. En büyük sıkıntımız o. Parça ve  lastik fiyatları etkiliyor bizi, otoban çıkışları, köprü ve otoban ücretleri, bunlar mazot fiyatlarına göre çok  daha fazla arttı. Mesela biz geçen yıl 70 bin lira, 80 bin liraya yapmış olduğumuz araç kaskolarımızı şu anda 300 bin, 400  bin liraya yapıyoruz. Bir araç için sadece 3 bin liraya, 3 bin beş yüz liraya almış olduğumuz lastiği şu anda 12 bin liraya alıyoruz. Geçen yıl fiyatı örneğin 30 bin lira olan bir parçanın  bu yıl ki fiyatının 100 bin liranın üzerinde olduğunu görüyoruz. Bize göre mazot şu anda bunlara göre çok çok daha iyi bir durumda. Yani biz artık mazottan vazgeçtik. Diğer giderler bizim belimizi daha fazla büküyor" Şeklinde konuştu

"Üç kişilik bir ailenin sadece gidiş geliş bilet fiyatları ve yolda harcadıkları 10 bin liraya takabül ediyor" 

Akdemir: "Geçen yıl ve evvelki yıllarla kıyasladığımız zaman yolcu potansiyelini bulamıyoruz. Şu anda o sıkıntıyı yaşıyoruz. Yani sezon olmasına rağmen arabalarımızda şu anda ortalama koltuk sayımız yüzde altmış, yüzde yetmiş. Ve bu geçen yıllara göre yüzde otuz, yüzde kırk düşüş demektir. Bu yüzden onun da sıkıntısını yaşıyoruz. Ekonomik kriz vatandaşları etkilediği gibi bizleri'de etkiliyor. Geçen yıl 600 liraya gittiğimiz İstanbul, İzmir, Bursa fiyatlarımız, Antalya fiyatlarımız şu anda 1000 lira. Yani bu da ortalama hemen hemen yüzde altmış, yüzde yetmiş fiyata yansımış oldu. Ama normalde bizim şu anda mazot ve diğer ortak giderlerimizi de hesapladığımız zaman bilet fiyatlarımız bin 200 liranın altında olmaması lazımdı. Ama bundan biz de fedakarlık etmek zorundayız çok aşırı derece kaçtığımız zaman zaten onun zararını daha fazla göreceğimiz için biz elimizden geldiği kadar yansıtmamaya çalışıyoruz. Çok çok zorlanıyoruz ama bilet ücretlerini arttırdığımız  zaman da sıkıntı yaşıyoruz. Tabi şu anda zaten mazot fiyatları günlük artık artıyor. Yani her gece, her gece mazot fiyatına zam gelmese bile haftanın üç günü mutlaka ve mutlaka zam yapılıyor. Mazota zam geldiği zaman değiştiğimiz yağ fiyatlarına da yansıyor. Araçlarımızın egzoz temizliği için motorun daha sağlıklı, uzun ömürlü olabilmesi için kullandığımız yağ fiyatları çok yüksek. Mesela bunlar üç yıl önce yağın litresi 1 TL idi. Şu anda yağın litre fiyatı 30 lira. Yani otuz kat artmış. O da biz toptan aldığımız için otuz lira diyorum. Perakende fiyatı 35'e kadar çıkıyor. Yanlız mazotla bu iş bitmiyor, keşke mazotla bitmiş olsa. Yani  bizim diğer masraflarımız mazotun yanında çok çok yüksekte kalıyor. Mesela bizim bir arabamızın aylık yağ gideri normalde önceden 300 lira, 400  lira, 500 lirayken şu anda  20 bin, 30 binlerde. Şunu söylemeliyim ki, bizler elimizden geldiği kadar devam etmeye çalışacağız. Ama ne kadar dayanacağız, ne kadar dayanabiliriz. Bunu da artık kestiremiyoruz şuan da" dedi. 

Haber: Nurbanu Barıştıran