GÜNDEM

Meclis Çalışma Yönetmeliğinin Değiştirilmesine Tepki

DEM Parti İl Genel Meclis Eşsözcüleri Aydın Kaya ve Suna Sarı, il genel meclisinin yetkisi olmadan, ancak İç İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve değiştirilebilen meclis çalışma yönetmeliğinin değiştirmesine tepki gösterdi.

Abone Ol

DEM Parti İl Genel Meclis Eşsözcüleri Aydın Kaya ve Suna Sarı, İl Genel Meclisi yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “5302 sayılı mevzuatın 11. Maddesine istinaden düzenlenen İl Genel Meclis çalışma yönetmeliğinin 20. maddesinde açıkça ifade edildiği gibi, “İmar ve Bütçeye ilişkin konular hakkında Meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur.” denilmektedir.

Mevzuatın açık bir şekilde komisyonların çalışma şeklini belirttiği halde, 2024 Eylül ayı Meclis toplantısında AK Parti grubu tarafından İl genel Meclis’ine verilen önerge ile “Doğal afetler, kamu güvenliği ve sağlığı gibi aciliyet gerektiren durumlar dışında, İl Genel Meclis’ine sunulan imar ile ilgili tüm kararların öncelikle imar komisyonuna havale edilmesi” hususunda İl Genel Meclis’inin yetkisinin olmadığı halde yönetmelik değişikliği yapılmış ve İl Genel Meclis başkanlığına 01.10.2024 tarihinde yaptığımız itiraza hala cevap verilmeyerek, bu değişiklikle birlikle son aylarda özellikle Karlıova Boncukgöze ve Merkez Kumgeçit köylerinde halkın tepkisiyle karşılaşan iktidar partisi ve üyelerinin, imar komisyonu çalışmalarını kendi yorumlamalarıyla kamuoyunun dikkatinden kaçırma cihetine gittiğini düşünmekteyiz.

5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununun 11. Maddesinde ‘’İl Genel Meclis’inin çalışmalarına ilişkin esas ve usuller İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir’’ şeklinde ifade edilmiştir.

Mevzuatı umursamadan keyfi ve menfi değişiklikler yapan İl Genel Meclis’inin aldığı bu kararla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay’a tüm itirazlarımızı yapacağız ve bu hususta Bingöl kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

(Haber Merkezi)