DEVA Partisi Genel Merkez Heyeti, İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Medeni Yılmaz'ın öncülüğünde Bingöl'de çeşitli temaslarda bulundu. Bingöl’ün yerel sorunlarına dair değerlendirmelerde bulunan heyet, çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Ziyaret sırasında Medeni Yılmaz, özellikle madde bağımlılığı ve milli irade gibi kritik konularda önemli açıklamalarda bulundu.

"Madde Bağımlılığı Sadece Bir Bakanlığın Sorunu Değil"

Estetik için gittiği hastanede hayatını kaybeden sosyal medya fenomeninin eşi: "Ölüme kadar götürecek ihmal var" Estetik için gittiği hastanede hayatını kaybeden sosyal medya fenomeninin eşi: "Ölüme kadar götürecek ihmal var"

Medeni Yılmaz, “Hemşehrimiz Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a madde bağımlılığıyla ilgili bir önerge vermiştim. Bunu 20 Ekim 2023 tarihinde, yani yaklaşık bir yıl önce yapmıştım. Neden Cevdet Yılmaz’a verdim? Çünkü madde bağımlılığı, yalnızca bir bakanlığı ilgilendiren bir sorun değil. Madde temini ve kaçakçılığı, İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendirir, bu konuda da bir soru önergesi verdim. Tedavi konusunda Sağlık Bakanlığı devreye girer, gençlerin eğitimi ve bu konuda uyarılmaları ise Milli Eğitim Bakanlığı'nı ilgilendirir. Dolayısıyla bu konuların koordinasyonu için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a başvurdum. Ancak cevabı ilginçti, konu, kendi ilgi alanına girmiyor diye bir yanıt aldım" dedi.

Yılmaz, önergesine cevap alamadıktan sonra, farklı bakanlıklarla iletişime geçmeye devam ettiğini belirtti. “Bunun üzerine, her bakanlıkla ayrı ayrı iletişime geçtim ve o zaman verdiğim önergenin cevaplarını almak için birçok soru önergesi sundum. Bu soruların çoğunu bir yıldan daha uzun bir süre önce verdim. Kamuoyunda duyarlılık yaratmak için her fırsatta bu konuya dikkat çektim" diye konuştu.

 "Uyuşturucu Gençleri Tehdit Eden Ciddi Bir Sorun"

Madde bağımlılığının, özellikle gençleri tehdit eden ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Yılmaz, 2002 yılında AK Parti’den Muş milletvekili seçildiğinde bu sorunu daha yakından gözlemeye başladığını söyledi. “2002 yılında AK Parti’den Muş milletvekili seçildiğimde, bu sorunu yakından gözlemlemeye başlamıştım. Metruk binalarda uyuşturucu kullanan gençlerle ilgili çok çaba gösterdim ama ne yazık ki yetkililerden yeterli destek bulamadım. Hatta Muş’taki vali ve il müdürleriyle de görüşerek bu gençler için yer gösterdim, ancak ilgisizlik nedeniyle herhangi bir ilerleme kaydedemedik" ifadelerini kullandı.

Medeni Yılmaz, televizyonların uyuşturucuya karşı farkındalık yaratma konusunda etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. “Televizyonlar bu konuda çok etkin bir rol oynayabilir. Kamu spotlarıyla uyuşturucuya karşı farkındalık yaratılmalı. Ancak mevcut televizyon programları, maalesef zararlı alışkanlıkları teşvik ediyor. RTÜK bu konuda hiçbir şey yapmıyor, muhalefet veya herhangi biri bu kanallar hakkında eleştiride bulunduğunda cezalar veriliyor ama uyuşturucu ve şiddet teşvik eden içerikler hâlâ devam ediyor” dedi.

"Uyuşturucuyla Mücadelede Güvenlik Tedbirleri Yetersiz"

Uyuşturucu ile mücadelede İçişleri Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin yeterince tedbir almadığını belirten Yılmaz, “İçişleri Bakanlığı ve güvenlik güçleri bu konuda yeterince tedbir almıyor. Medya da sorunu yeterince dile getirmiyor. Türkiye’de gündemler hızla değişiyor ve bu da önemli konuların gölgede kalmasına yol açıyor. Bingöl örneğinde olduğu gibi, madde bağımlılığı gibi sorunların daha fazla gündeme getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

"Bingöl, Uyuşturucu ile Mücadelede Avantajlı Bir Konumda"

Bingöl’ün sosyo-politik yapısının madde bağımlılığı ile mücadelede önemli bir avantaj sunduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Bingöl’ün sosyolojik yapısı, bu sorunun çözülmesine çok uygun. Bingöl, inançlı ve tedaviye duyarlı bir toplum yapısına sahip” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na”

Aşağıda yer alan sorularımın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ‘nün 96 ve 99. maddeleri gereği cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

20 Aralık 2023

Medyada bu sorunun büyüklüğü kadar dile getirilmediği görülse de, ülkemizin en büyük problemlerinden biri madde bağımlılığıdır. Madde bağımlılığı, toplumumuzun hem bugünü hem de geleceğini tehdit eden ciddi bir sorundur. Uyuşturucu kullanımı, en büyük etkisini ülkemizin geleceği olan evlatlarımızı tüketerek gösteriyor. Ayrıca, yan etkiler olarak ekonomimizi yıpratmakta, uluslararası itibarımızı zedelemekte ve devasa bir problem haline gelmektedir.

Bu çerçevede sorularım şu şekildedir:

  1. Ülkemizde uyuşturucu bağımlılığına başlama yaşı nedir?
  2. Uyuşturucu kullanımı, yaş gruplarına göre nasıl dağılmaktadır?
  3. Uyuşturucu kullanımının en yaygın olduğu illerimiz hangileridir?
  4. Ülkedeki AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı ve kapasiteleri nedir?
  5. AMATEM'lerde tedavi başarı oranı nedir?
  6. AMATEM'lerde tedavi görebilmek için sıra bekleyen kaç vatandaşımız vardır?
  7. Alo 191 hattına son 5 yılda kaç başvuru olmuştur? Yıllara göre başvuru sayısı nedir?
  8. Son 5 yılda Türkiye içindeki ve sınırlarımızda uyuşturucu ve türevlerine yönelik kaç operasyon yapılmıştır?
  9. Bu operasyonlarda ele geçen uyuşturucu madde ve türevlerinin miktarı nedir?
  10. Uyuşturucu ile mücadelede hangi kurumlar görev yapmaktadır ve bu kurumlar hangi çalışmalar yürütmektedir?

Yılmaz, uyuşturucu ile mücadelede hem devletin hem de medyanın daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, "Son zamanlarda medya bu konuda daha fazla yer ayırıyor, ancak ülkemizdeki hızlı gündem değişiklikleri nedeniyle uyuşturucu gibi kritik konular bir süre sonra geriye itilebiliyor. Bu konuda kamuoyunun duyarlılığını artırmak adına devletin ve medya organlarının daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz," dedi.

"Bingöl'ün Deprem Hazırlığı ve İktidarın Rolü"

Bir diğer konu ise deprem oldu. Medeni Yılmaz, Bingöl’ün daha önce büyük bir deprem yaşadığına dikkat çekerek, "Son depremden sonra Türkiye’de depremle ilgili duyarlılık oldukça yüksekken, Bingöl gibi daha önce büyük bir deprem yaşamış bir il, bu konuda daha dikkatli olmalı. İktidarın güçlü bir temsili olduğu bir dönemde, bu sorunların daha az konuşulması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Yılmaz, Bingöl’ün depreme karşı daha hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaparak, "Bingöl, şanslı bir duruma gelmişken, bu avantajları değerlendiremiyor olmak üzücü bir durum" diye belirtti.

"Milli İrade Gaspına Karşıyız"

DEVA Partisi, milli iradeye saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz, milli iradenin tam anlamıyla temsil edilmesinden yanayız" açıklamasını yaptı. Partinin İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Medeni Yılmaz, seçim süreçlerine dair açıklamalarda bulunarak, "Bingöl halkı veya başka bir ilin halkı, ilçesi ne olursa olsun, iradesini ortaya koymuş ve birini seçmişse, bunun üzerinde oyun oynanamaz" dedi. Örneğin, bir adayın hukuki bir engeli olup olmadığı seçim kurulu tarafından sorgulanır ve herhangi bir engel yoksa adaylık süreci devam eder. Yılmaz, "Eğer bir aday seçildikten sonra suç işlerse, İçişleri Bakanlığı görevden alır, soruşturma açar ve gerekli işlemleri yapar. Ancak yerine belediye meclis üyelerinden biri seçilir" dedi. Son olarak, iktidarın politikalarını eleştirerek, "Bu politikayı son derece yanlış buluyoruz, demokratik bulmuyoruz ve milli irade gaspı olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

HABER: HASRET DAYANIR/EYLEM ÖZEN