Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat Depremleri’nin yıldönümünde konuk olarak katıldığı bir TV programında, Türkiye genelindeki depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki deprem riskine işaret eden Prof. Dr. Görür, depreme karşı dayanıklı yapılaşma ve bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.
'BURADA BİR DEPREM OLABİLİR!' DİYE ÖNGÖRÜYORUZ
Erzincan’la Bingöl-Karlıova arasındaki Yedisu Fayı’nın en son 1784 yılında büyük deprem ürettiğini hatırlatan Prof. Dr. Naci Görür,
250 yıllık periyotlarla deprem üreten bu fayın yeniden harekete geçme zamanının günümüzü gösterdiğini ifade etti. Görür, Erzincan depremleri ile son olarak 6 Şubat Depremleri ile Yedisu Fayı’na enerji transferleri olduğunu belirterek “’Burada bir deprem olabilir!’ diye öngörüyoruz” dedi.
ADIYAMAN’LA HAKKARİ ARASINDAKİ TÜM ALANLAR DEPREM RİSKİ TAŞIYOR!
250 senede bir deprem üreten Kuzey Anadolu Fayı’na dikkat çeken Görür, “Sadece Tunceli demiyorum. Adıyaman’la Hakkari arasındaki tüm yerleşim alanları diyorum. Depremin zamanını bilmiyoruz ama Türkiye’nin jeolojik çatısını bilerek depreme dair öngörülerimiz var. Biz, İstanbul’da deprem öngörüyoruz ama zamanını bilmiyoruz. 1999 Depremi olduğunda büyük bir enerjinin Marmara’nın altına transfer edildiğini biliyoruz. Kuzey Anadolu Fayı’nın her 250 senede bir deprem ürettiğini biliyoruz. 1784’e 250 yıl ekleyince bugünleri gösteriyor. Gölcük deprem üretti, Marmara’ya dikkat edin diyoruz. İstanbul’da Bizans ve Osmanlı dönemlerinde depremler olmuş zaten. Marmara’ya, biz de ‘dikkat edin!’ diyoruz. Nasılki Marmara biliniyorsa; Erzincan’da 1990’da olan deprem oldu ama aslında büyük deprem 1939 Erzincan Depremi! Erzincan’la Bingöl-Karlıova arası Kuzey Anadolu Fayı’na, biz ona ‘Yedisu Fayı’ diyoruz! En son 1784’de deprem üretmiş. 250 yıl eklediğimizde bu zamanlara geliyoruz! Erzincan depremleri ile enerji transferleri olmuş. 6 Şubat Depremleri de bu fayları etkiledi! ‘Burada bir deprem olabilir!’ diye öngörüyoruz. Yöneticilerimizi uyarıyoruz ki önlem alsınlar diye! Tunceli’de büyük bir çalışma yapılıyor, konteyner çalışmaları yürütülüyor, yapı stoku çalışmaları yapılıyor. Altyapı dahil tüm bileşenlerin toplumsal bilinçle birlikte depreme hazırlanması lazım! Bu konuda farkındalık var. Hükümetin de desteğiyle daha yoğun çalışmalarla bölgenin depreme hazırlanması lazım! Zira bölgede büyük barajlar ve siyanür havuzları olduğunu da biliyoruz” ifadelerini kullandı.
EROL YILMAZ