Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği’nde kapsamlı değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle, tıp merkezleri başta olmak üzere özel sağlık kuruluşlarında hizmet kalitesi, hasta güvenliği ve denetim süreçleri yeniden yapılandırıldı.
Akreditasyon belgesi şart oldu
Yönetmelikle birlikte tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu hale geldi. Ayrıca doğum ünitesi açmak isteyen merkezlere yeni kriterler getirildi. Kayıt ve arşiv işlemlerinde ise elektronik sisteme geçiş şart koşuldu.
Tüm tıbbi uygulamalarda bilimsel esaslara dayalı denetim sistemi kurulacak. Tıbbi endikasyonlara uygunluk gözetilerek uygulama kontrolleri yapılacak. 24 saat hizmet verebilecek donanımı olan merkezlerde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına izin verildi. Cerrahi işlemlerle ilgili standartlar da güncellendi.
Kadro talepleri yıllık programa bağlandı
Yeni özel sağlık kuruluşlarının açılışı ve kadro planlamaları artık yıllık program dahilinde değerlendirilecek. Bu sayede sağlık yatırımlarının daha dengeli ve ihtiyaca göre yönlendirilmesi hedefleniyor.
1219 sayılı Kanun uyarınca, hekimlik mesleğinden yasaklı kişilerin özel sağlık kuruluşu sahibi olması yasaklandı. Ayrıca daha önce sahip olduğu sağlık kuruluşunun ruhsatı iptal edilen kişilere, 5 yıl süreyle yeniden açma yasağı getirildi.
Birden fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüşmesini teşvik eden düzenlemeyle, birleşen her poliklinik için ilave kadro verilmesi sağlanacak. Bu adımın, daha kapsamlı ve güçlü sağlık yapılarının oluşmasına katkı sunması bekleniyor.
Muayenehanelerde uygulanacak işlemler çağdaş tıp kurallarına uygun şekilde yeniden tanımlandı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları içinse bina yapısı ve fiziki şartlara dair yeni standartlar getirildi.