GÜNDEM

PDR Norm sözü tutulacak mı?

Abone Ol

Bir önceki dönem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı akran zorbalığı çalıştayında, 2023 öğretmen atamalarında önceliklerinin rehber öğretmen olduğunu ifade etti. 

Yapılan atamalardan sonra yaklaşık 25 bin okulda psikolojik danışman olmadığı öğrenildi.

Konuyu Psikolojik Danışman Aslıhan Yazgan ile konuştuk. 

Konuyla ilgili yönetmelik şöyle:  Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin, Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu bölümü MADDE 21- (3) (Değişik: 30/10/2017-2017/10939 K.) “Özel eğitim kurumlarında çırak/öğrenci sayısının 100 ve 100’ün katlarına, diğer eğitim kurumlarında ise çırak/öğrenci sayısının 500 ve 500’ün katlarına ulaşması hâlinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.” ifadesinden hareketle Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanların ataması gerçekleştirilmektedir.

Okullarda her 500 öğrenci ve katlarında norm güncellemesi yapılması gerçekleştirilen atamaların yetersiz kalmasına, psikolojik danışma hizmetleri ve rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesinde sorunlar oluşmasına sebep olmaktadır.

Aynı yönetmelikte geçen; MADDE 21- (2), (b) (Değişik: 30/10/2017-2017/10939 K.) “İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul, imam hatip ortaokulları ve anaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.” İfadesinden hareketle İlkokullarda her 300 öğrenci için 1 Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman normu verilmektedir. 

Küçük yaş grubu öğrenciler için rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin ne kadar önem arz ettiği düşünüldüğünde 300 öğrenci sayısına bağlı norm verilmesinin birçok mağduriyete sebep olacağı aşikardır.

Ayrıca 1 öğrenci nakli ile rehberlik normu düşmekte, okuldaki Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman sayısı eksilmekte veya tamamen normu kapatılmaktadır. Örneğin 149 öğrenciye sahip olan okullar bir kişi eksikliğinden dolayı bu hizmetten faydalanamamaktadır.

Konuyla ilgili konuşan Psikolojik Danışman Aslıhan Yazgan, Milli Eğitim Bakanı Sn. Mahmut Özer’in de katıldığı Akran zorbalığı çalıştayında sadece biz psikolojik danışmanlara değil tüm veli ve öğrenciler için aslında bir söz vermişti. 2023 öğretmen atamasında rehber öğretmenlerimize öncelik vermeyi planladıklarını ve hedeflerinin her okulda en az bir psikolojik danışman olmasıydı. Bunu kamuoyuyla paylaştı fakat hala PDR normunda bir düzenleme yapılmadı” dedi. 

“Yaklaşık 25 bin okulda psikolojik danışman yok”

Şu an yaklaşık olarak 25 bin okulda psikolojik danışman olmadığını söyleyen Yazgan, “Öğrenciler eğitsel hizmetlerden, ruh sağlığı hizmetlerinden ve önleyici çalışmalardan faydalanamamaktadır.
Akran zorbalığı, okul terki, madde bağımlılığı, ihmal/istismar gibi vakalar yaşansada müdahale edecek ya da herhangi bir önleyici çalışma yapabilecek psikolojik danışman bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi. 

“Psikolojik danışmansız okul kalmamalıdır”

Okullardaki Psikolojik Danışmanların önemine dikkat çeken Yazgan, “Toplum ruh sağlığını koruma ve iyileştirme faaliyetlerinin yürütülebilmesi ve eğitimde fırsat eşitsizliğinin önüne geçmek adına bütüncül çalışmanın anlamlı olabilmesi için Psikolojik Danışmansız okul kalmamalıdır.
Eğitimcilerimizi, velilerimiz ve tüm halkımızı bu duyarlılığa davet ediyor ve verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bu adımda PDR Norm düzenlenmesinin yapılması önem arz etmektedir” şeklinde konuştu. 
 
Haber: Ahmet Hakan Vergi