BİLİM-TEKNOLOJİ

Rektör Çelik, Bingöl OSB'yi Ziyaret Etti

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik, imalat yerlerinde incelemelerde bulunarak firma temsilcileriyle biraraya geldi.

Abone Ol

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, beraberindeki rektör yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan'dan oluşan heyetle Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaret etti. OSB Müdürü Serdar Çulun tarafından karşılanan Prof. Dr. Çelik, imalat yerlerini dolaşarak üniversite ile OSB arasında olası işbirliklerini görüşmek üzere firma temsilcileri ile biraraya geldi. 

ÜNİVERSİTEDEKİ AKADEMİK BİLGİYİ SANAYİ KURULUŞLARINA AKTARARAK KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ

OSB Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sektör temsilcileri ile

biraraya gelen Rektör Çelik, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdam odaklı çalışmalar konusunda sektör temsilcileri ile sürekli temas halinde olacaklarını söyledi. Eğitim-öğretim ve akademik çalışmaların yanısıra bölgesel kalkınmayı da önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Çelik, “Üniversitede üretilen akademik bilgiyi sanayi kuruluşlarına aktararak daha çeşitli, daha nitelikli ve katma değeri daha yüksek ürünlerin üretilmesini hedefliyoruz” dedi. Çelik, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların ekonomik değere dönüşmesi ve bilimsel araştırmaların sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilmesinin üniversite-sanayi işbirliği ile mümkün olacağını kaydederek “Bingöl Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların yürüttükleri AR-GE projelerinde ihtiyaç duydukları akademik desteğe ulaşmalarına yönelik çalışmalar yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN 2 TEMEL GÖREVİ VAR 

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) da desteklediği üniversite-sanayi işbirliği hizmetlerinin 2 temel görevi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, “Birincisi, firmaların proje konusu doğrultusunda uygun araştırma altyapısına sahip üniversite ve tecrübeli akademisyenlerin tespit edilmesi, görüşmelerinin organize edilmesi ve işbirliği sözleşmesinin hazırlanmasını kapsamaktadır. İkincisi ise üniversitelerde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilginin ticarileşerek ekonomik değere dönüşmesi için uygun üretici firmalarla araştırma sahibi akademisyenlerin eşleştirilmesi faaliyetleridir” diye konuştu.
'Yeni Nesil Üniversite Vizyonu' kapsamında bilginin ürüne dönüşerek ticarileşmesi için gerekli veri ve donanıma sahip bir altyapının kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Çelik, “AR-GE projeleri kapsamında geliştirilen ürünün prototiplendirilmesi, prototipi üretilen ürünlerin seri üretimine yönelik çalışmaların yapılması ve üretilmesi için ilgili firmaların tespit edilmesi, görüşmelerin organize edilmesi, işbirliği sözleşmelerinin hazırlanması hizmetleri, üniversitemizde kurulacak 'Teknopark' tarafından sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
YÖK’ün son yıllarda hayata geçirdiği işbirlikleri ve yaptığı çalışmalarda; öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve yetkinliklerini güçlendirmeyi, sektörü tanımalarını, iş hayatına uyum sağlamalarını, mesleki tecrübe edinmelerini ve gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini hedeflediğini belirten Çelik,  bu doğrultuda Bingöl Üniversitesi olarak firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda doktora programlarının açılması talebinde bulunacaklarını ve firmaların da doktora tezlerinin teşviki için öğrencilere burs desteği sağlamaası gerektiğini belirterek “Bu kapsamda, üniversite olarak yürüttüğümüz çalışmaların üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine, işgücünün daha nitelikli yetiştirilmesine ve bu doktora programlarından mezun olacak öğrencilerin istihdam oranlarının artmasına katkı sağlayacağına; aynı zamanda eğitim desteği alacak bu programların, ortaya koyacakları sonuçlar ışığında öz değerlendirme yaparak firmaların kurumsal kapasitelerini daha da geliştireceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu. 

AKADEMİSYEN İLE SANAYİCİ ARASINDA KARŞILIKLI GÜVENE DAYALI İŞBİRLİĞİ SAĞLANACAK

Bingöl OSB Müdürü Serdar Çulun da, 'Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Organize Sanayi İşbirliğinin Önemi' başlıklı sunumunda, amaçlarının üniversitedeki bilimsel potansiyelin sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak, bölgedeki firmaları AR-GE ve inovasyon çalışmalarına yönlendirerek akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı sürdürülebilir işbirliğini sağlamak olduğunu söyledi.  Çulun, Organize Sanayi Bölgesi olarak amaçları doğrultusunda üniversiteden beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Akademi ve sanayiye proje danışmanlığı hizmetlerinin sunulması (proje yazma, yürütme ve raporlama), sanayi kuruluşlarının AR-GE temelli çalışmalarını ulusal ve uluslararası hibe ve destek programlarından yararlanacak şekilde projelerin geliştirilmesi, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının ihtiyaç duyulan sektörlerin hizmetine sunulması, uygulanması ve ticarileştirilmesi, sanayiden gelen ihtiyaç taleplerinin üniversitede konunun uzmanlığına sahip doğru akademisyene yönlendirilmesi ve danışmanlık hizmeti alınmasının sağlanması, üniversite-sanayi buluşma platformlarının kurulması, sanayicilerin sorunlarını tespit edebilmek için yapılan sanayici ziyaretlerinde elde edilen bilgiler doğrultusunda sanayi ihtiyaç analizi oluşturulması, işbirliği aşamasındaki projelerde sözleşme yönetimi ve mali konuların takibi gibi konularda hizmet verilmesi faaliyetlerini yürütülmesi.”