Sağlık Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye'de 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun 2024 yılında 6 kişide tespit edildiği, hastaların takip ve tedavilerinin devam ettiği açıklandı. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli çalışmaların sürdürüldüğü ve sürecin hassasiyetle takip edildiği belirtildi. 
Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalık olduğunu, bu hastalığın genelde mevsimsel olduğu, yaz boyunca ve erken dönemlerde görüldüğüne dikkat çekilerek hastalığın kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığı kaydedildi. 

BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU NEDİR?

Hastalık genelde mevsimsel olup, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülmeye başlamıştır. 
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da yayın olarak görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Virüs, insanlara sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır. Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişiler hastalığın bulaşması açısından dikkatli olmalıdırlar. 

Hizmet Üretim Endeksinde Azalma Kaydedildi Hizmet Üretim Endeksinde Azalma Kaydedildi

Hastalıktan korunmada temel yaklaşım, sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Hastalığın görüldüğü ülkelere veya endemik bölgelere seyahat edeceklerin Sağlık Bakanlığı'nın seyahat talimatlarına uyması gerekmektedir. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülür. Yaklaşık 1 haftada iyileşme beklenir. 
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu için riskli ülkeler, Seyahat Sağlığı Merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Hattından ücretsiz olarak öğrenilebilir. 

Batı Nil VirüsüHABER MERKEZİ