GÜNDEM

Sarım Havzası, Karun Hazinesi'nden Daha Değerlidir

Abone Ol

Saadet Partisi (SP) Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki, Sarım Havzası’na yapılmak istenen baraj ile alakalı basın açıklaması yaptı.
Bölgenin önemli doğa güzelliklerinden olan Sarım Havzası’nın yabani hayata ve birçok canlı türüne ev sahipliği yaptığını belirten Tiryaki, bölgede HES yerine doğaya güneş veya rüzgar enerji santrallerinin kurulabileceğini söyledi.
Sarım Havzası’nın Bingöl, Diyarbakır ve Batman üçgeninde yer alan, yaklaşık 60 köyü kapsayan bir havza olduğunu ifade eden Tiryaki, şunları söylerdi; “Bölge insanının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Bölge; birçok endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. 1974 yılından bu yana görülmeyen, Dünyada nesli tükenmekte olan “Batman Bantlı Çöpçü Balığı” bu bölgede yaşamaktadır.
İngiltere'de düzenlenen yarışmada bölgenin suyu, berraklığı açısından Dünya birincisi olmuştur.
Bölge; yabani hayata ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Batman ve Diyarbakır ovalarının sıcak havası, bölge dağlarının klima etkisiyle soğuyup tekrar ovaya dönmektedir. Bu durum Sarım Havzası’nın Diyarbakır ve Batman ovaları için de ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Bitki çeşitliliği açısından bölgede üretilen bal eşine az rastlanır kalitededir.
Daha sayılabilecek birçok özelliği olan bölge birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.”

“BÖLGEYİ ZİYARET ETTİK”

Bölgeyi yerinde incelemek, güzelliklere şahit olmak ve bölge insanıyla bir araya gelmek üzere Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin ve il yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bölgeye ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Tiryaki,
“Bölgede keçi sürülerine, inek sürülerine, arı kovanlarına, böğürtlenlere, bölgenin suyunun berraklığına şahitlik ettik. Sağgöze Köyü’nün ve köy insanın güzelliğine ve misafirperverliğine şahit olduk. Dünyada cennetin yansımasını görmek isteyen insanların gidip görmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“BİRSU BARAJINA ALTERNATİF SUNUYORUZ”

HES yerine yenilebilir enerji santrallerinin kurulabileceğini ifade eden Tiryaki, şöyle devam etti; “Biz ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden yararlanılmasın demiyoruz. Aksine bugün Sarım Havzası için verdiğimiz mücadele ülkemizin büyük bir zenginliğini korumak amaçlıdır.
HES yapımında amaç elektrik enerjisi üretmek ise bunu doğaya zarar vermeden de yapabilirler.
Bölgede yapılması planlanan Birsu Barajı ile elde edilmesi öngörülen enerji miktarı yıllık 88 MW’tır.
Klasik bir rüzgar tribünü ile yılda en az 660 KW, Danimarka’nın ürettiği V164 rüzgar tribünleri ise yılda 9,5 MW elektrik enerjisi üretmektedir. Yani 10 adet V164 ile bölgede yapılması planlanan HES kadar elektrik enerjisi üretilebilir.
Bunun yanı sıra güneş panelleri 1 metrekarelik bir bölgeden günde 12 KW, 1 dönümlük bir araziden günde 12 bin KW, yılda 4,68 MW elektrik enerjisi üretilebilir.
Yani bölgenin yaylalarında güneşi sürekli alan güney bölgede, 20 dönümlük dağlık arazide yapılacak güneş enerji sistemi ile de aynı enerji üretilebilir.
Alternatif bir enerji sistemi ile doğaya ve bölge insanına zarar vermeden aynı enerji üretilebilirken, Sarım Havzası’nı hepten yok etmek istemenin sebebi nedir anlamış değiliz.”

KARUN HAZİNELERİ BU BÖLGEDE Mİ?

Sarım Havzası bölgesinin daha önce birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir bölge olduğunu belirten Tiryaki, “Bölge insanıyla yaptığımız görüşmeler sırasında, Kela Diz Kalesi denilen bir kalenin fotoğraflarını gördük. İlginç olan ise baraja su aktarmak için bu kalenin altından boruların geçirilmesi planlanıyor. Kela Diz Kalesinin içerisinde Karun hazinelerinin olduğu ifade ediliyor.
Karun hazineleri bu bölgede midir bilmiyoruz ancak böyle bir hazinenin gizlice çıkarılmak istenmesi, Sarım Havzası’nı yok etme isteğine sebep olabilir. Şunun iyi bilinmesini isteriz ki; Bizim için Sarım Havzası, Karun hazinelerinden bile daha değerlidir” ifadelerini kullandı.

“SARIM HAVZASI KORUNMALI”

Sarım Havzası’nın korunması gerektiğini ifade eden Tiryaki, şunları söyledi; “Biz Saadet Partisi temsilcileri olarak üzerimize düşen görevi bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bununla beraber yetkililerden ve halkımızdan da destek bekliyoruz.
Yetkililerden isteğimiz; Sarım Havzası’nda enerji üretmek için baraj yapılmak isteniyorsa, onun yerine doğaya zarar vermeden rüzgar panelleri veya GES’lerle enerji üretilsin.
-Amaç bölgenin güvenliğini sağlamak ise eğer, bölgede yapılan Karakol bölgenin güvenliğini rahatlıkla sağlar ve bölgeden yabancı kuş uçmasına dahi izin vermez.
-Amaç hazine çıkarmak ise eğer, bunun için bölgeyi yok etmeye gerek yoktur. Yetkililer bunu kayıt altına alarak yapsınlar. Bölge halkına da bu hazineden paylarına düşen hizmeti (yol, elektrik vs.) yapsınlar.
-Bölgenin ‘doğal sit alanı’ ilan edilmesi hususunda yardımcı olsunlar.
Halkımızdan isteğimiz; bizler için Karun hazinelerinden daha değerli olan bölgemiz için mücadeleden vazgeçmeyelim. Bölgenin yok olması, sadece Sarım Havzası’nda yaşayanları değil, ilimizi ve bölge illerimizi de ciddi manada etkileyecektir.”
Fuat OTLAK