GÜNDEM

Şeker Pancarının Tarladan Sofraya Ulaşan Serüveni

Muş Ovası’nda şeker pancarı hasadı başladı; çiftçiler yoğun emekle yürüttükleri tarımdan, ilin ekonomisine 2,5 milyar TL katkı sağlamayı hedefliyor.

Abone Ol

Türkiye’nin üçüncü en büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisinde şeker pancarı hasadı başladı. Bin 711 çiftçinin yaklaşık 85 bin dönümde ekimini yaptığı şeker pancarları, tarladan sofraya uzanan 2 milyar 500 milyon TL’lik sürecin başrolünde yer alıyor. Çiftçilerin yaklaşık 6 aydır büyük emek harcayarak bakımını yaptığı pancarların söküm işlemi başladı. Traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınan pancarlar, analiz işlemlerinin ardından kıyıma gönderiliyor. Çeşitli aşamalardan geçerek toz şeker haline getirilen pancar, hijyenik koşullarda torbalanıyor. Bu yılki üretimden 56 bin ton şeker elde edilmesi ve Muş ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL’lik katkı sağlanması hedefleniyor.

Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, bu yıl 58 köyde toplam 85 bin dönüm alanda, bin 711 çiftçiyle birlikte şeker pancarı ekiminin gerçekleştirildiğini belirterek, "Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bağlar Mahallesi'nde şeker pancarı hasadıyla uğraşan çiftçi Cevat Özdemir, pancar ekimine nisan ayında başladıklarını dile getirerek, “Çiftçilik uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Çiftçilik genel olarak çok zor. Özelikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” dedi.

İHA