Brookings Enstitüsü’nde Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin mevcut durumunu ve gelecekteki hedefleri anlattı. Enflasyonun kontrol altına alınmaya başladığını belirten Şimşek, 2026 yılı sonunda tek haneli enflasyon hedeflerine ulaşacaklarına olan inancını dile getirdi.
“Enflasyon Tek Hanelere Düşecek”
Enflasyondaki düşüşün baz etkisinin ötesinde olduğunu vurgulayan Şimşek, “Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve destekleyici gelir politikaları, dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Ayrıca, firmaların fiyatlama davranışlarında iyileşme gözlemliyoruz” açıklamasında bulundu. Şimşek, enflasyonun düştüğü bir ortamda Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebileceğini vurgulayarak, “Büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki yok” ifadesini kullandı.
“Rezerv Birikimine Dolarizasyondaki Azalma Katkı Sağlıyor”
Cari dengedeki iyileşme ve rezerv birikimine dikkat çeken Bakan Şimşek, dolarizasyondaki azalma, artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin rezerv birikimine katkı sağladığını ifade etti. Kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023’ten bu yana 100 milyar dolarlık azalma yaşandığını belirten Şimşek, “Rezerv birikimine en büyük katkıyı dolarizasyondaki azalma sağlıyor” dedi.
Türkiye'ye Yatırım Yapılmasının Avantajlarını Anlattı
Şimşek, Türkiye'nin yatırım açısından sunduğu olanaklara değinerek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolar seviyesine ulaşan kişi başına düşen gelir seviyesi ile büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirtti. Şimşek, güçlü büyüme performansının yanı sıra, ülkenin kalifiye iş gücüyle de öne çıktığını vurguladı. Her yıl 1 milyonu aşkın nitelikli iş gücünün iş hayatına katıldığını belirten Şimşek, “Orta yüksek ve yüksek katma değerli ürünler üretebilmek adına yapısal reformları hızlandıracağız” dedi.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesine Vurgu
Türkiye’nin ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini ve Gümrük Birliği’ni güncelleyerek ticaret hacminin iki katına çıkabileceğini belirten Şimşek, “Gümrük Birliği’ni hizmetler, kamu alımları ve tarımı da kapsayacak şekilde güncellemek, tüm tarafların yararına olacak ancak siyasetin engelleyici bir rolü bulunuyor” dedi. ABD'de olası bir yönetim değişikliğinin ticaret politikalarını nasıl etkileyeceği sorusuna ise yorum yapmanın erken olduğunu ifade eden Şimşek, ABD’nin vergi kesintileri nedeniyle daha büyük bir bütçe açığı yaşayabileceğini, bunun da gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyebileceğini ekledi.