Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısıyla Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dr. Ensar Kızıldağ, Pulmoner Rehabilitasyon ile ilgili bilgilendirme yaptı. Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında umutsuzluğa kapılmadan Pulmoner rehabilitasyon programı ile semptomların kontrol altına alınabileceğini belirten Dr. Kızıldağ, böylece egzersiz kapasitesinin artırılarak daha aktif bir yaşam sürdürülebileceğine dikkat çekti. Kızıldağ, kronik solunum hastalıklarının yaşamı zorlaştırması ya da nefes darlığı, öksürük ve yorgunluk gibi belirtilerin günlük aktiviteleri engellemesine Pulmoner rehabilitasyon ile son verilebileceğinin altını çizdi. 

Dr. Kızıldağ, "Pulmoner rehabilitasyon; uzun süreli solunum problemi olan hastaların tıbbi tedavilerinin yanında önerilen, bu hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzenlemeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. Pulmoner rehabilitasyon; nefes darlığı ve günlük aktivitelerde kısıtlanma, egzersiz kapasitesinde azalma gibi ciddi semptomları yaşayan kronik solunum hastalığı olan kişilere uygulanmaktadır. Pulmoner rehabilitasyon programı; KOAH başta olmak üzere belirtilen semptom ve kliniğe sebep olan birçok solunum yolu hastalığında başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Her yaştaki kronik solunum hastalarının ihtiyaçları doğrultusunda hastaneye yatırılarak ayakta takipte ya da ev ortamında gerçekleştirilebilir. Egzersiz töleransındaki azalma, uzun süreli solunum hastalığı olan kişilerin temel şikayetlerinden biridir. Bu hastalardan nefes darlığı veya yorgunluğun neden olduğu hareketsizlik, kemik ve kas içeriğinin akciğer fonksiyonlarının egzersiz kapasitesinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz eğitimi ile kas kuvveti ve dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünür, kalbin çalışması iyileşir; yorgunluk ve nefes darlığı azalır. Egzersiz eğtiimi,

yürüyüş gibi dayanıklılık egzersizleri, bacak ve kol kasları kuvvetlendirme egzersizleri, solunum egzersizlerini içermektedir. Uzun süreli solunum hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanı'na başvurabilir ya da Pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanabilirsiniz" dedi.
EROL YILMAZ