Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün ‘Bingöl’de uzman doktor eksikliği’ ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı soruları cevapsız bırakırken, Kocaeli’de yapılan çalışmaları anlattı.
Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de uzman doktor eksikliği ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. Hülakü, önergede, “Son dönemlerde ilimiz Bingöl’de Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden doktor randevusu ya alınamamakta ya da çok ileri tarihlere randevu verilmektedir. Randevu bulup muayene ve tedavi olmanın çok zor bir aşamaya dönüştüğü Bingöl’de birçok hasta yeterli ekip ve ekipman bulamadığı için çevre illere sevk edilmektedir. Hastanelerdeki yatak sayısının yetersizliği nedeniyle de hastalar mağduriyet yaşamaktadır” ifadelerine yer vererek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
-Son bir yılda Bingöl’de istediği tarihlere randevu alamayan hasta sayısı kaçtır?
-Son bir yılda Bingöl’den başka bir yere tayin olan uzman doktor sayısı kaçtır?
-Son bir yılda Bingöl’e atanan veya tayin olan uzman doktor sayısı kaçtır?
-Randevu sistemiyle ilgili yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Bingöl’de hizmet veren uzman doktor başına düşen hasta sayısı kaçtır?
-Son bir yılda Bingöl’den başka illere sevk edilen hasta sayısı kaçtır?
-İlimiz Bingöl’de hizmet veren sağlık kurumlarındaki eksikliklerin tamamının giderilmesi adına bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
BAKAN KOCA’NIN CEVABI
Hülakü’nün soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı soruları cevapsız bırakırken, randevu sistemi ile ilgili soruya verdiği cevapta, Kocaeli ilinde yapılan planlamaları anlattı.
Bakan Koca’nın cevabı şöyle: “Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde uygulanan MHRS randevuları; bölge, il, hastane özelinde nüfus, sosyokültürel yapı, coğrafi durum, randevu talebi, hastanenin rolü, hekimlerin sayısı vb. pek çok değişkenin arz talep dengesini etkilediği, aynı hastane içinde branşların arz edebileceği kapasite ve randevu taleplerinin değişkenlik gösterebildiği görülmekle birlikte, Kocaeli ilimizde MHRS hekim çalışma cetvelleri; hastane, hekim, vatandaş gereksinimlerine göre aynı gün ila 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlanmakta ve bu planlama doğrultusunda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın randevulu olup olmadıklarına bakılmaksızın muayene talepleri karşılanmaktadır.
Bingöl ilimizde sağlık hizmetinin sunum süreçleri yakından takip edilmekte olup, tıbbi malzeme stok ve tedarik süreçleri titizlikle izlenmektedir. Hekim ihtiyaçlarına yönelik kaynak planlamaları yapılmaktadır. Bakanlığımızca hasta mağduriyeti yaşanmaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.”
Fuat OTLAK