Bingöl Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Anşin, 5 Nisan Teknikerler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, teknikerlerin yıllardır süregelen sorunlarına dikkat çekti. Anşin, “Ülkemizin üretim gücünün bel kemiği olan teknikerler, ne yazık ki mesleki haklarına hala kavuşamamıştır. Bu sadece teknikerlerin değil, memleketin meselesidir” dedi.
“Adımız farklı olabilir ama soyadımız Tekniker’dir” diyen Anşin, meslek grubu olarak sahipsiz bırakıldıklarını vurguladı.
Anşin, 3795 sayılı kanunla unvan verilmesine rağmen teknikerlerin yaptıkları işin altına imza atamadığını ve teknik eğitim aldıkları alanlar dışında çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade ederek şunları kaydetti;
“SORUNLARIMIZ HER YIL ÇIĞ GİBİ BÜYÜYÜR!”
‘’Teknikerler ülkemizin inşası ile milletimizin modern ve güvenli yaşam standartları için en önemli mihenk taşları olup üretici işgücü ve katma değeridir. Türkiye'de ki en kapsamlı mesleki potansiyele sahip topluluğu olan teknikerler olarak “Mesleki günümüzde yine hüzünlüyüz.
Sorunlarımız eksilmiyor adeta her yıl artarak çığ gibi büyüyor.. Bu çığ sadece teknikerleri değil, ülkemizin ilerlemesini, üretmesini ve milletimizin yaşam standartlarını da etkiliyor. Yani mesele sadece teknikerlerin değil memleketin milletin meselesidir. Bunun içindir ki teknikerlerin meselesine çözümü için herkes destek olmalı, Türkiye'de ki en kapsamlı mesleki potansiyele sahip topluluğun huzur ve mutluluğu, sizlerin de mutluluğu olmalıdır.
Teknikerlik unvanı dışında asla başka bir kimliğimiz yoktur.
Adımız; Elektrik, İnşaat, Harita, Makine, Gıda, Ziraat, Sağlık vs. olabilir ama unutmayalım ki Soyadımız Tekniker' dir. İnsanlar soyadı ile anılır ve tanınır. Sen ben yok. Sen yoksan bir eksiğiz, sen varsan biz tamız, “Teknikerlik bir madalyadır teknik adamın göğsünde taşıyacağı” diyerek her şeye rağmen burukluk içinde de olsa da bugün; Hukuk ve adalete sadakatle bağlı olan tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günlerini kutlarken Edirne’den Kars’a tüm tekniker meslektaşlarımızın 5 Nisan Teknikerler Gününü kutluyor, haklarımıza, mesleki odamıza kavuşmamıza engel olanlara, aşımıza-ekmeğimize göz koyanlara karşı haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi ve yılmayacağımızı tekrar kamuoyuna sunuyor, Hep birlikte daha güçlü, daha mutlu ve daha güzel yarınlara ulaşmak için Tüm Teknikerleri birlikteliğe davet ediyor, sahadaki görevlerini her zamanki şevk ve özveri ile sürdüren tüm teknikerlere ve tekniker dostları siz basın mensuplarına da sevgi saygı ve selamlarımızı iletiyorum.”
“TEKNİKERLERİN SESİNE KULAK VERİN”
“Mesleki dayanışma ve sosyal yardımlaşmanın yanında hukuki haklarımızı aramak; Ülkemizi bulunduğu yerden daha yukarıya çıkarmak için 2 yıl üniversite teknik eğitim alarak işin mutfağında yetişen, ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen teknikerlerin sesine kulak verin, , uzattığımız eli tutun…
Asla ve asla bir şüpheniz olmasın ki, tuttuğunuz el, sizi mahcup etmeyecek, teknikerler başarılara imza atacak Teknikerlerin elini tutan herkes kazanacaktır.
Ekonominin temel unsurları arasında gösterilen emek ve sermaye kavramının temel dinamiklerinden bir tanesi de Tekniker meslek unvanıdır. Teknikerlerin unvan, yetki ve sorumlulukları 3795 sayılı kanunla verilmiştir. Tıpkı Mühendislik, Doktorluk gibi Teknikerlik unvanı da kanunla alınan bir haktır. Tekniker aldığı teknik eğitim alanında mühendislik disiplininin ve mühendislik alanının içinden biridir. Bu nedenle ABD’de bu tür eğitim alan kişilere “Engineering Technician” denir. Yani mühendislik alanında eğitim almış Teknik Kişi (uygulama mühendisi) denmektedir.
Teknikerlik Ekonomiye üretici güç demektir, Ülkeye katma değer üretmektir, Tüketici haklarının korunması demektir, Nitelikli hizmet almak demektir, Uzaya üs kurmak demektir, Denizciliğin-Havacılığın gelişmesi demektir, Sağlıklı gıda demektir, Hayvancılığın benimsenmesi demektir, Ziraatın teknolojiyle bütünleşmesi demektir, Madenciliğin uykudan uyanması demektir, Toplum sağlığı demektir, Endüstrinin ayağa kalkması demektir. Kaynakların yerinde değerlendirilmesi demektir. Terörizme karşı teknolojik mücadele demektir, Uluslararası boyutta teknolojik, ekonomik, iktisadi güç demektir. Bir başka deyişle; Sofralara ucuz aş demektir, İşsizlere iş kapısı demektir, Evsizlere ev demektir.”
“ANAYASAL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”
“Teknikerler elektrikten makineye, inşaattan kimyaya, denizcilikten havacılığa, sağlıktan ziraata yüzlerce mesleki alanda Türkiye için nitelikli hizmet üretmeye çalışmakta; ancak üzülerek ifade etmekteyiz ki tekniker paydaşlarının ve ülke yöneticilerinin yeterli oranda gerekli düzenlemeleri yapmaması yüzünden yaptıkları işlerin altına imza atamamakta ve aldıkları teknik eğitim meslekleri dışında çalışmak zorunda bırakılmıştır.
'Mesleki odaya kavuşamamış olmamız, problemlerimizin içerisinden çıkılamayacak düzeylere gelmesine neden olmaktadır'
Bugün niceliksel olarak 8.000.000 mezun tekniker kitlesine dernek ve vakıf bünyesinde hizmet sunmak, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için yasal olarak yeterli gelmemektedir. Köklü ve sağlıklı çözümün T.C. Anayasası 135. Maddesinde tarifi verilen meslek odaları gibi “TEKNİKER ODALARI VE BİRLİĞİ” kurulması ile mümkün olabileceği ortadadır.
Bugün maalesef meslek odamız olmadığı için serbest piyasada iş, istihdam, katma değer yaratan birçok tekniker meslektaşlarımız hiç alakası olmayan ilk, orta ve lise mezunlarının temsil edildiği esnaf ve sanatkarlar odalarına üye olmak zorunda bırakılıyor, hatta elektrik teknikerleri arkadaşlarımız bazı illerde Ayakkabıcılar, berberler, radyocular vs meslek dışı esnaf odalarına üye yapılmaktadır.
Bakınız; bizler aslında kimsenin rahatını bozmak düşüncesinde değiliz. Aldığımız yüksek teknik eğitim, sahip olduğumuz yeterlilikle, “Biz Teknikeriz”. Hiç kimseyle sürtüşmeye uğraşmaya niyetimiz de yok zamanımız da. Bizler de bu ülkenin evlatlarıyız. Bizler mevki, makam değil, daha üretken, daha verimli, daha kaliteli, daha duyarlı bir iş paylaşımı istiyoruz. Ülkemizin kalkınması için alın teri akıtacağımız çalışma ortamı istiyoruz. Anayasal haklarımızı istiyoruz.
Adalet, Eğitim ve üretim bir ülkenin geleceğinin ve gelişmesinin güvencesidir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında göreceksiniz. Adalet İle Mesleki ve teknik eğitim ve mezunlarının istihdamı hükümetlerin çözülmesi gereken öncelikli politikaları arasındadır.
Mağduruz, çünkü aldığımız teknik eğitim ile ilgili çalışamıyoruz. Çoğu mezunumuz başka işlerle çalışmak zorunda kalıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Tekniker meslektaşlarımızın özlük hak ve ünvan sorunları bir an önce çözülmelidir.
Bizlerde ülkesini seven bayrağını seven, memleketi ve insanı için üreten, istihdam sağlayan nitelikli teknik elemanlarız. Devletimizin sıcaklığını hissetmek el ele tutuşmak istiyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki, teknikerlerin elini tutan herkes kazanacaktır.
Türkiye genelindeki mezun sayısı SEKİZ milyona yaklaşan üniversite teknik eğitim görmüş teknikerlerin sorunlarına kulak tıkayanlara sesleniyoruz; Teknikerler bu ülkenin gerçek sahipleri üretici işgücü, teknoloji ve bilimin ana elemanlarıdır. Teknikerleri görmezden gelip yok sayanlar değil bilakis teknikerlerin elinden tutan kazanacak, teknikerlerin unvan, yetki ve sorumluluklarının yeniden belirlenmesi ve teknikerler potansiyeli harekete geçirildiğinde ülkemiz bulunduğu yerden daha yukarıya çıkacaktır.
BİNGÖL Teknikerler Derneği olarak; Türk Teknikerler Birliği Oda Yasa Tasarısının birkaç aslan yürekli milletvekilimiz tarafından TBMM'ne getirilmesini bekliyoruz. Umut ediyorum ki bu adım milletvekillerimizden gelir. İktidarıyla, muhalefetiyle bölge milletvekillerimizin de imzasını bu yasa tasarısının altında görmek istiyor ve en kısa zamanda da TBMM'de yasalaşmasını istiyoruz.
Yılmadan, hukuk dışına çıkmadan, hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın. Çalmadık gitmedik kapı bırakmadık ancak haklısınızdan öte gidemedik. Bizler kimseden iş, mevki, makam istemiyoruz. Aldığımız teknik eğitim ile yasalarca tanınmış haklarımızı istiyoruz. Her şeye rağmen yaşadığımız memleketimizin bölgemizin kalkınması için ve birlikte yaşadığımız toplumun sağlıklı, güvenli yaşamaları için masada beyinen, sahada hem beyinen hem bedenen çalışmalarımıza devam edeceğiz. 5 Nisan Teknikerler Günümüzü coşkulu bir şekilde kutlamamıza, haklarımıza, mesleki odamıza kavuşmamıza engel olanlara, aşımıza-ekmeğimize göz koyanlara hakkımızı helal etmiyoruz.
Ülkemizin Dünya ile yarışabilmesi için Mesleki Eğitimde geri dönüş yaşanmalıdır. Teşvik edilmeli, gelişen teknoloji kullanılmalıdır. Meslek yüksekokulları teknik eleman mezun eden değil, mezuniyet sonrası istihdam sağlar hale gelmelidir. Mezunları gelecek endişesinden kurtaracak yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.
AB’ye girme mücadelesi veren, yüzünü gelişmişliğe dönmüş, modern yaşamı benimsemiş olan ülkemizde, Gelişmiş ülkeler yetişmiş insan gücünü geleceğin teminatı olarak el üstünde tutarken, ülkemizin öz kaynakları ile yetiştirilen Teknikerlerin, etkisiz eleman konumuna itilmesi izah edilemez.
YÖK e sesleniyoruz; Ülkemizin elbette ebe ve hemşirelere, ilahiyatçılara ihtiyacı vardır. Ancak bir ülkenin kalkınmasında sanayileşmesinde üretmesinde en önemli olan teknik hizmetlerdir. Dolayısıyla MYO mezunu, Hemşirelere, Ebelere, Öğretmenlere, Polislere, İlahiyat, İşletme, İktisat, Tapu ve Kadastro mezunlarına tanınan sınavsız lisans tamamlama imkanı genişleyerek devam etmektedir. Anayasamızın eşitlik ilkesi gereğince bu hak tüm teknikerlere verilmelidir.
Sorunlarla boğuşan değil, dünya ile yarışan bir Türkiye düşüncesiyle, Ülke yönetimimizde söz sahibi olan siyasetçiler ve yöneticilerimiz ülkenin gelişmesi, daha çok üretmesi ve ekonomik kalkınma için, üretimin olmazsa olmazları teknik eğitim alan Teknikerlere sahip çıkmaları artık zorunluluktur.
Atama bekleyen diyaliz, eczane, ameliyathane teknikerleri atansın. Veteriner sağlık teknikerlerinin suni tohumlama yapabilmelerinin önündeki engeller kaldırılsın. Tarım danışmanı tarım teknikerleri, Gıda Teknikerlerinin yetki gaspı artık dursun. 3600 ek göstergede eşitlik sağlansın. Sadece sağlık ve ilahiyat değil tüm teknikerlerin ek göstergede istediği olsun. Tüm teknikerler hayatlarını gördükleri mesleki eğitim meslekleriyle devam etsin.
Eğer bir ülke; kalkınmak gelişmek istiyorsa, nitelikli eleman hizmetine talipse, kaliteli mal ve ürün kullanmak istiyorsa, teknolojinin iler seviyede olmasını istiyorsa, sağlıklı besinler tüketip, sağlıklı yaşamak istiyorsa, kısacası; modern bir ülkede insanca kaliteli yaşam istiyorsanız teknikerlerin yaşadığı sorunların çözümüne destek verilmelidir. Ülkemizi bulunduğu yerden daha yukarıya çıkarmak için 2,3,4 yıl üniversite teknik eğitim alarak işin mutfağında yetişen, ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen teknikerlerin sesine kulak verin, uzattığımız eli tutun… Asla ve asla bir şüpheniz olmasın ki, tuttuğunuz el, sizi mahcup etmeyecek, teknikerler başarılara imza atacak Teknikerlerin elini tutan herkes kazanacaktır.
Teknikerler ülkemizin mihenk Taşları, teknolojinin ve bilimin ana elemanları, üretici iş gücü ve katma değeridir. Türkiye'nin yükseköğrenimli teknik eğitimli nitelikli elemanlar potansiyel harekete geçirildiğinde ülkemiz bulunduğu yerden daha yukarıya çıkacaktır. Teknikerlerin uzattığı eli tutan herkes kazanacaktır.
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.”
HABER MERKEZİ