Bingöl'de Ruhsatsız Tabanca, Uyuşturucu ve Kesici Aletler Ele Geçirildi Bingöl'de Ruhsatsız Tabanca, Uyuşturucu ve Kesici Aletler Ele Geçirildi

Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkınma ve Kültür Derneği KAYY-DER), Kiğı İlçesi Duranlar Köyü Sınırlarında yapılması planlanan güneş enerjisi santrali (GES) ile ilgili açıklama yaptı.
BİNGÖL İL GENEL MECLİSİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİ ONAYLADI”
GES projesinin uygulanmak istendiği alanın, halen tarım alanı olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, 50 futbol sahası büyüklüğündeki 34 hektarlık alan ile ilgili imar değişikliği teklifinin Bingöl İl Genel Meclisinde oy çokluğuyla kabul edildiği belirtildi.
Açıklamada, “Bingöl-Kiğı-Duranlar Köyü sınırları içerisinde, 107 ve 109 numaralalı Adalarda bulunan toplam 34 adet Parsel, (50 Futbol Sahası büyüklüğündeki toplam 34 Hektarlık alan) Kiğı Barajını yapmayı beceremediği için, kısmen çalıştırılmakta olan, ayrıca Yedisu Hidroelektrik Santralini yapıp işleten Özaltın Holding, Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapmak üzere verdiği projede, halen tarım arazisi olarak gözüken devasa büyüklükteki alan için Bingöl İl Genel Meclisine imar durumu değişikliği teklifi sundu. 05.07.2024 tarihli oturumda oy çokluyla kabul edildi” denildi.
İL GENEL MECLİS ÜYELERİNE TEPKİ!
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “1980 yılı sonlarında Bingöl sınırları içerisinde ve çeperinde başlayan, günümüze kadar depremsel ve çevresel ve etkileri düşünülmeden yapılan birçok baraj ve HES’in etkileri hepimizce malum. Yakın zamanda da maden arama çalışmaları ve GES’ler gündeme getirilmeye başlandı. Birçok proje de sırasını bekliyor. Yöre insanımız ve STK'lar sesini yükseltmediği, itiraz haklarını kullanmadığı sürece bölgemiz birkaç firmanın zenginlik kaynağından öteye gidemeyecek. Yatırım amaçlı yapıldığı söylenen bu enerji yatırımlarının bölgemize hiçbir katkısının olmadığı, aksine bölgenin ikliminin değişmesine, tarım, hayvancılığın ve arıcılığın gerilemesine sebep olduğu bir gerçektir. İstihdam yaratacak yatırımlar yerine, Bingöl'ün üzerine çöken birkaç enerji şirketini daha da zengin etmek için kamu kurumları maalesef yarış içindeler. Unutulmasın ki GES kurulduktan sonra, toprağa ve çevresine bıraktığı kirlilik nedeniyle, 50 yıl o arazide tarım yapılamayacaktır. Bingöl İl Genel Meclisinde, gündemle ilgili söz alan Yayladere Dem Parti Meclis Üyesi aynı zaman da Kayy-Der üyemiz Sayın Cengiz Göksal, halkın iradesiyle seçilmiş meclis üyelerine hitaben, parsel sahiplerinin rızalarının olması halinde bile, konuyu çevresel olarak düşünülmesi gerektiğini, GES’lerin de enerji elde etmek için çok masum olmadığını ve olumsuzluklarını hatırlattı. Kapitalistlerin değil, seçmenlerimizin yanında olunması gerektiğini belirtti. Ana muhalefet meclis üyeleri başta olmak üzere, projeye destek verenler doğaya ihanet etmişlerdir. Dem Parti Grubu dışındaki meclis üyelerinin oylarıyla imar durumu değişikliği kabul edilmiştir.
Kayy-Der olarak bölgemizde yapılan ve yapılması planlanan, doğaya, çevreye, insana, hayvana, bitkiye zarar verecek hiçbir yatırımı desteklemediğimizi, bunlarla mücadele içinde olduğumuzun bilinmesini isteriz.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ (GES) İÇİN UYARILAR
-Tarım arazileri üzerinde Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurulmamalıdır.
Mera ve otlakları kaplayacak şekilde geniş alanlara GES kurulmamalıdır.
20 yıl kadar kullanıldıktan sonra sökülüp ortadan kaldırılmasında ilgili koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor. 20 yıl kadar sonra bunlar yenileriyle değiştirilmek zorunda olduğundan üretimin sürmesi ve bunlardaki ağır metallerin dolaşımı da söz konusudur.
-İleride bakım, onarım çalışmalarında, kuvvetli dolu, kaza ve yangınlarda da panellerdeki ağır metaller çevredeki toprak ve sulara, besinlere ulaşabileceğinden şimdiden önlem alınması gerekiyor.
-Güneş paneli içinde ne gibi kimyasal maddeler bulunduğu bilinmeli, olanaklı ise kadmiyumlu olanlar yerine magnezyumlu olanlar kullanılmalıdır.
-Perowskit tipi güneş panelleri geliştirilip içindeki kurşun insan ve çevreye zarar vermeyecek başka bir maddeyle değiştirilebilir ya da kurşun dışarıya sızmayacak şekilde kapsüllenebilirse perowskit panellerinin kullanımı yararlı olabilir.
-Üretim sırasında panellerde kullanılan kurşun, kadmiyum toksik metal taneciklerinin havaya ve çevreye yayılması önlenmelidir.
-Geniş arazilerde ve çatılarda kurulmuş olan panellerin bakım, onarım, kaza, kuvvetli yağış (dolu) hasarı, yangın, ileride panellerin sökümü sırasında ve çöpe atılmasında bunlardaki zehirli ağır metallerin toprak ve sulara karışmaması için daha başlangıçta planlama yapılmalıdır.
-Önlemlerin alınma yöntemlerini içeren bir yönetmelik hazırlanmalı ve uygulanması mutlaka denetlenmelidir.
-GES'ler de kullanılan metallerin çevre ve insan sağlığına etkileri tüm bilim insanlarınca kabul edilmiştir.”
(Haber Merkezi)