Dünya genelinde sanayi, tarım, trafik ve enerji kaynaklarının yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte Küresel ölçekli hava kirliliği, her geçen yıl artmaya devam ediyor. Dolayısıyla Türkiye de hava kirliliği nedeniyle sorun yaşayan ülkeler arasında yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı son raporlara göre insanların yüzde 90'ının üstünde kalan bir kısım, her gün kirli hava soluyarak yaşamına devam ediyor.

DSÖ tarafından belirlenen ve 'temiz hava' kriterleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarda, Türkiye'den yalnızca tek bir şehir için 'havası temiz' onayının verildiği kaydedildi.

Hakkâri dışında ülkemizde başka yaşam alanı yok”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, DSÖ limit değerlerine uyan sadece Hakkâri’nin olduğunu belirterek:Hakkâri dışında ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerlerine uyan bu limitlerin altında başka yaşam alanı yok. Ülkemiz için baktığımızda aslında hava kirliliği büyük bir sorun. Biz biliyoruz ki açıklanan rapora göre, ülkemizde geçtiğimiz yıl hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi yaşamını yitirdi. Bu sorunların içerisinde akciğer kanseri var, hava yolu enfeksiyonları, kronik hava yolları hastalıkları var, kalp damar sistemi dolaşım yolu hastalıkları var. Bunlarla bağlantılı hastalıkların yanında, hava kirliliği yaşam kalitesini etkiliyor" dedi.

HABER MERKEZİ