Bingöl’de artan fiyatlar karşısında vatandaşlar her geçen gün daha fazla zorlanırken, Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (BESOB) Başkanı Ali Bayram’dan dikkat çeken açıklamalar bulundu.
Bayram, “Fiyatlarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanımız, televizyonlarda fiyat artışlarına yönelik denetimlerin yapılmasıyla ilgili beyanatlarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı ve bakanımızın verdiği beyanatlar talimattır. Ancak ne yazık ki Bingöl’de bu talimatlar uygulanmıyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir denetimsizlik bizde var,” dedi.
“22 Yılda Sadece Bir Gün Esnaf Hatırlandı”
Bingöl’de siyasilerin esnafa yeterince sahip çıkmadığını belirten Bayram, “Yakın zamanda bir siyasi partinin boykot çağrısıyla bazı siyasilerimiz esnafı hatırladı. 22 yılda sadece bir gün esnafa destek açıklaması yapılması bizleri mutlu etti” ifadelerini kullandı.
Bingöl'de Korkunç Fahiş Fiyatlar Var!
Bayram, Bingöl’de fahiş fiyatların korkutucu boyutlara ulaştığını dile getirerek, “Bingöl’de korkunç düzeyde fahiş fiyatlar var. Gıda denetimi yapılıyor gibi gösteriliyor ama dikkat ederseniz, denetim yapan kişi sadece bakıp fotoğraf çekiyor, etikete bile bakmıyor. Bu da denetimlerin göstermelik olduğunu gösteriyor.
Mevcut yasaya göre; alış, satış ve kâr haddi belirlenmek zorunda. Etiket zorunluluğu da var. Ancak hiçbir markette ne alış-satış fiyatı ne de kâr oranı açıkça belirtilmiş. Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş gıdalar satışta. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaş, 5 ay geçmiş bir gıdayı satın almış. Çocuklar zehirlenmiş. Denetim yapılmadığı çok açık. Sahte ürünler de cabası.Eğer hâlâ son kullanma tarihi geçmiş ürün satılıyorsa, bu şehirde denetim yok demektir.
Kasaplarda da durum aynı. Muş ile Bingöl arasında et fiyatlarında 150 TL fark var. Biz hayvancılık bölgesiyiz ama kasaplar fiyat tarifesini asmıyor. Asmadıkları için keyfi fiyat uyguluyorlar. Kıymayı 700 TL’den, eti 600 TL’den satıyorlar.
Yanı başımızdaki Muş’ta kebap fiyatı 220 TL, Bingöl’de ise 420 TL. Orada bir tabak yemek 180 TL, burada 300 TL. Lokantalar kafalarına göre fiyat belirliyor. 5362 sayılı yasaya göre fiyat tarifeleri alınmalı ve işyerine asılmalı. Bizde ise denetim yetkisi verilmiş ama denetimler ya ikazla ya da sözlü uyarıyla geçiştiriliyor. Vatandaşlara ‘resmi dilekçe verin’ deniliyor ama kimse bu dilekçeyi vermiyor."
Bayram, Bingöl'deki manavlar arasında bile ciddi fiyat farkları olduğunu belirterek, bu durumun yalnızca manavlarla sınırlı kalmadığını, birçok farklı sektörde de benzer farkların görüldüğünü ifade etti.
Bayram, "Bingöl’de manavlara gittiğinizde manavlar arasında fiyat farkı gördüğünüz gibi, bu durum başka birçok sektörde de geçerli. Hatta her kahvehane arasında bile çay fiyatları farklılık gösteriyor" dedi.
ELAZIĞ BELEDİYESİ ÖRNEK ALINMALI!
Denetimlerin yetersizliğini eleştiren Bayram, "Şimdi, ruhsatlı bir iş yerine ceza keseceksiniz ama bitişiğindeki esnafın sicil kaydı yok. Bu durum nereden kaynaklanıyor? Bu, belediyenin hatasıdır. Bingöl Belediyesi'ne, başkanından meclis üyelerine kadar herkesin bu konuda daha dikkatli olması gerekir. Elazığ Belediyesi örnek alınmalı. Orada ruhsat alacak kişi önce esnaf sicil kaydı getiriyor. Ancak bizim belediyemiz, ruhsat veriyor, parayı alıyor, gerisini ise umursamıyor. Ama işler öyle yürümez. İhalede de gerekli belgelerin istenmesi gerekir. Ticari taksi ihalelerinde de belge talep edilmelidir.
Piyasaya sahip çıkılmalı, çünkü fiyatlar her yerde farklı. Seçilmiş ve atanmış yetkilileri göreve davet ediyorum. Devlet size maaş veriyor, siz vatandaşın vergisiyle maaş alıyorsunuz. O halde niye görevlerinizi yerine getirmiyorsunuz?" dedi.
HABER: EYLEM ÖZEN