Türkiye Buluşmaları kapsamında bir dizi program yapmak için Bingöl’e gelen Bakan Uraloğlu, kadın ve gençlik buluşmasına katıldı. Programda gençler tarafından Bakan Uraloğlu’na sorular soruldu. Sorulan Sorular şu şekildeydi:
Asist çağrı bünyesine, Bitlis'te 315 personel, Rize’de 290 personel, Adıyaman’da 450 personel, Erzurum’da 1015 personel çalışırken Bingöl’de ise bu sayı 144 personeldir. Bingöl gençlik kolları ve kadın kolları olarak sizlerden bir müjde olarak kadın ve gençlerden 50-100 kişilik kadro talep ediliyoruz.
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “ Asist Telekom bünyesinde görev yapan bir şirketimiz şimdi ben size bir sayı sözü vermeyeyim. Hani bir gerçekten bir sayı sözü verir de tutamazsam mahcup olurum. Ben şimdi buradan ayrılır ayrılmaz Telekom genel müdürümüzü arayacağım, ne yapabileceğimize bakacağım, onu da Fevzi vekilimizle beraber inşallah Size iletmiş olurum.” Dedi.
Türkiye ilk yüksek çözünürlüklü milli keşif uydusu unvanı taşıyan Göktürk 2 hakkında bilgi verir misiniz?
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Türkiye'nin 1.994 yılında başlayan bir uydu serüveni var. Şimdiye kadar bu uyduları biz hep Uydu üreticisi ülkelerden satın alarak uzaya fırlatmışız ve kullanmışız. Biz en son 2014 te başlayan 2018 de üretimine başlanan TÜRKSAT 6A uydusunu haberleşme ve televizyon yayıncılığındaki uydusunu uzaya gönderdik ve bunu yerli ve milli olarak ürettik. Yazılımından %80nin üzerindeki üretimine kadar tamamen yerli bir ürün ve dünyada bu anlamdaki kapsama alanımız bu vesileyle 5 milyara çıkmış olacak. Bu senenin sonunda Göktürk 2 devreye girmiş olacak inşallah. Artık Türkiye uydu üreticisi ülkelerden bir tanesi oldu. Bunu sadece üretmeyeceğiz, aynı zamanda da pazarlamış olacağız bu Konudaki alçak yörünge uyduları noktasında da baykarın bir çalışması var. Bizde TÜRKSAT olarak kendisine müşavirlik yapıyoruz ve destekliyoruz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Lübnan’da patlayan çağrı cihazlarını görmüştük. Bu durumun Türkiye’de olması ihtimaller dahilin de mi?
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Çağrı cihazlarının patlatılması, bu konuda gerek bizim siber güvenlik uzmanlarımız gerekse de bilgi teknolojileri konusundaki uzmanlarımızla beraber hem kendimiz hem de diğer kurumlarla bir değerlendirme yaptık. Bu çağrı cihazları birinci derece de sonra da ikinci derecede ki tesisler, Sadece bir batarya ısınması ve masum bir bataryanın patlatılması söz konusu değil. Net olarak bunu bilmenizi isterim. Bunlara ya bir patlayıcı enjekte edildi. Bataryanın içerisine ya da monte edildi. Net bir şekilde bu süreç onun tabii istihbarı vesaire öncesi var. Bir kısım bilgiler doğru bir kısım bilgiler uydurma normal şartlarda bizim cep telefonlarımızın oraya gelip ısıtılarak aynı şekilde tesislerin sadece müdahale edilmemiş bir batarya üzerinde bulunan bir cep telefonu veya tesisin bu anlamda patlatılması çok mümkün gözükmüyor. Bu patlatılsa dahi verebileceği zarar o olayın yaşandığı yaklaşık 4 bin, kişinin yaralandığı elliye 50 ye yakın zannediyorum Kişinin öldüğü patlatma da verilen zararı vermesi söz konusu değil. Bunu önceki yıllarda ya da önceki Telefon patlamalarını, güvenlik kameralarını hatırlarsınız. En fazla bir yangın çıkarır. Elinize yüzünüze belki çizik zararı vermiş olur. Dolayısıyla böyle bir patlatılma söz konusu değil. Onun için bu anlamda endişe etmemize gerek yok. Ama bu işin nereye varabileceği noktasında elbette biz devlet olarak, yöneticiler olarak bir dünya ilave önlemler alıyoruz” dedi.
Aselsan neden yerli telefon üretmiyor?
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Yerli cep telefonunu üretmiştik, Aselsan üretmişti ama maalesef o günkü irade bizim onun seri üretimine geçmemize müsaade etmedi. Şimdi yerli birçok marka yerli üretiliyor. Onu bilmenizi isterim ama kendi markamız henüz yok. Bir gün onu da inşallah üretmiş oluruz” dedi.
5G alt yapısı ne durumda, tam olarak ne zaman kullanıma geçirmeyi düşünüyorsunuz?
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Şimdi esasında bizim ben 2 hafta önce güney Kore’deydim 5G var bizim 4,5G’miz kadar hızlı olmadığını söyleyeyim size çok net söyleyeyim. Yani deneyimledim. Bizim 4,5G dediğimiz esasında 5G’yi aşağı yukarı yakalamış bir teknoloji burada biz yeterince bu konuda yerli ve milli olamadık. Ulak baz istasyonumuzu ürettik yaygınlaştırıyoruz, yakın zamanda geçtiğimiz takdirde bu yerlilik konusunda istediğimiz aşamada olamayacağız. İnşallah önümüzdeki sene ihalesini yapacağız, 2026’nın ilk aylarında 5G’nin sinyalini vermiş olacağız daha yerli ve daha milli olmuş olacak ama şuanda İstanbul havalimanında ve Türkiye de ki 29 üretim tesisinde 5G deneyimini kullandığımızı söyleye bilirim” dedi.
Bingöl Express projesi düşüncesi vardı daha önce bundan bahsedilmişti, bu projenin düşünesi hala devam ediyor mu?
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Bingöl Express bu biraz arz talep meselesidir bu sene Bitlis’e düzenledik, Diyarbakır’a düzenledik önümüzde ki sene Bingöl niye olmasın” dedi.