Bingöl'e bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan fotoğraf maratonuna katılan İlhan Kılınç, çevre illerden gelmiş olmasına rağmen Bingöl'ü keşfetmenin ve yeni kültürlerle tanışmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Fotoğrafçılığa ilgisi geçmiş yıllara dayanan Kılınç, eğitim hayatının yoğunluğu nedeniyle bu tutkusuna zaman ayıramadığını belirtti. Ancak bir gün kararını vererek fotoğrafçılığa adım attığını ve bu kararını arkadaşıyla paylaştığını dile getiren Kılınç, fotoğrafçılığın bir tutku olduğunu ve zaman ayırmayı gerektirdiğini vurguladı.

“Türkiye’ye İkincilik Ödülünü Getirdim”

Kılınç, fotoğrafçılık kariyerinde çeşitli başarılar elde etmiş. 2013 yılında yarışmalara katılmaya başladığını ancak başlangıçta derece elde edemediğini vurgulayan Kılınç şöyle konuştu: “yarışmalara 2013 yılında katılmaya başladım ve 2013 yılında katıldığım hiçbir yarışmadan derece elde edemedim. Sonrasında 2014 yılının Nisan ayında Amasya’ya gittim Amasya’nın güzellikleri ile ilgili bir yarışmaya katıldım ve ilk defa orda çektiğim fotoğraftan sergileme ödülü aldım. Bu sergileme ödülü bana çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Ardından hemen 2 ay sonra Jandarma’nın 175. Yıl dönümü sivil bir yarışmada manisyon ve sergileme olarak 2 ödül birden aldım. 2014 yılının Kasım ayında da Ford Tracks özel ödülünü aldım. 2015 Yılının haziran ayında ilk defa birincilik ödülünü aldım. Bu şekilde yarışmalara katılarak önemli dereceler elde etmeye başladım. Ayrıca fotoğrafçılık sanatının uluslararası bin ünvanı var ben dedim bu ünvanı almak istiyorum.  2018 yılında uluslararası fotoğraf sanatçısı (AFİAP) unvanını da almayı başardım. Tekrar 2018 yılında Erzurum'un Oltu ilçesinde düzenlenen bir yarışmaya katılarak zorlu şartlara rağmen fotoğraf çekme cesaretini gösteren Kılınç, fotoğraf tutkusunun insanı nelerin başarabileceğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. 2019 yılında ise uluslararası mükemmel fotoğraf sanatçısı anlamına gelen ‘İnternational Excellent Photographer’ unvanını aldım. Yarışmalar böyle devam ederken pandemiden hemen sonra 2021 yılında uluslararası dünyada en prestijli ve en çok katılım sağlanan Hipa’nın dubai esaslı yarışmasına katıldım. Bu yarışmanın konusu ise ‘Humanity’ yani insanlık. Tüm dünyada 274 bin uluslararası fotoğrafçı katıldı ve her fotoğrafçı yarışmaya birer fotoğraf gönderebiliyordu. Ben bu yarışmada 274 bin fotoğrafçı arasından Türkiye’ye ikincilik ödülünü getirdim”

 

“Fotoğraf duygulara hitap etmeli”

Fotoğraf maratonlarına katılarak farklı bölgeleri ve kültürleri keşfetme fırsatı bulduğuna dikkat çeken Kılınç, bu deneyimlerin kendisine fotoğraf tutkusunu daha da derinleştirmesi ve zorlu şartlara katlanma cesareti verdiğini söyledi. Kendisinin de birçok konferans ve etkinlikte fotoğraf dostlarıyla bu deneyimlerini paylaştığını belirten Kılınç, fotoğrafın bir mesaj içermesi ve duygulara hitap etmesi gerektiğini ifade etti. Fotoğrafçılığın ona kazandırdığı en büyük şeyin farklı insanlar, kültürler ve şehirlerle tanışma olduğunu vurgulayan Kılınç, bu tutkunun onu istediği her yere götürebildiğini vurguladı.

HABER: ABDULLAH ÇAKIL