GÜNDEM

Urartulara Ait Olduğu Tespit Edildi!

Abone Ol

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 2014 yılında kaçak kazı yapılan alanın, Urartular dönemine ait su sarnıcı olduğu belirlendi.

2014 Yılında Yapılan Kaçak Kazı

Tunceli'nin Pülümür ilçesi Közlüce köyü Erencik Boğazı Kalecik Taşı mevkiinde 2014 yılında gerçekleştirilen kaçak kazı, yıllar sonra yapılan bilimsel incelemeler sonucunda aydınlatıldı. Kaçak kazının yapıldığı dönemde, olay yargıya taşınmış ve Pülümür Asliye Ceza Mahkemesi suçun yerinde tespiti için alanda keşif yapılmasına karar vermişti. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden teknik bilirkişi heyeti, mahkemenin talebi doğrultusunda bölgede detaylı bir inceleme gerçekleştirdi.

Urartulara Ait Su Sarnıcı Tespit Edildi

Teknik bilirkişi heyetinin yaptığı incelemeler, kaçak kazı yapılan alanın doğal bir yapı olmadığını ortaya koydu. Alanın, Urartular dönemine ait bir su sarnıcı olduğu tespit edildi. İncelemelerde, kayaya oyulmuş basamaklar ile yaklaşık 250 metre derinliğe kadar inilebildiği, bu mesafenin ardından sarnıcın su ile dolu olduğu belirlendi. Kaçak kazı yapan kişilerin, doğaya ve tarihi değeri yüksek olan bu yapıya ciddi zararlar verdiği tespit edildi.

İHA