Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, geçtiğimiz hafta Karlıova’ya yaptığı ziyarette yaşanan usulsüz görevlendirmelere dikkat çekerek açıklamalarda bulunmuştu.

Karlıova’da karşılaştığı durumu özetleyen Korlaelçi, “Karlıova'daki idareciler ve öğretmenler, ‘Karlıova'da öğretmen kalmadı’ diyerek bize sitem etti. Oradaki durum ise şuydu: Eğitim Bir-Sen sendikasına üye olanlar için tayinler Bingöl merkeze çıkıyor. İşin içinde bizim sendikalı arkadaşlarımızın da olması bizi ayrıca üzdü. Önce kendi arkadaşlarımızı eleştirdik. Bir yıllık görevlendirme için buna değer miydi? Peki, ya oradaki çocuklar ne olacak?" dedi.

Korlaelçi, yapılan bu tür usulsüz görevlendirmelerin eğitimde eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, sendika üyeliklerinin tayinlerde belirleyici bir unsur haline gelmesini eleştirdi.

“Biz Eleştirdik, Bizi Hedef Göstermeye Başladılar”

Korlaelçi, sendika olarak bu duruma karşı çıktıkları için bir kesim tarafından hedef gösterildiklerini belirterek günahların vatan ve Sakarya gibi değerler ezanla örtülmeye çalışılıyor.

Korlaelçi, “Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’nden resmi evrak talep ettik ama verilmedi. Dördüncü gün Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittik ve neden evrakların teslim edilmediğini sorduk. Evraklar nihayet teslim edildi. Belgeleri incelediğimizde, içindeki skandalla karşılaştık. İl içi görevlendirmelerin belli bir kritere bağlı olması gerekirken süreç böyle işlememiş. Görevlendirme şu şekilde yapılmış: köylerden merkeze, köylerden ilçelere, ilçe içi ve il içi. Mazerete bağlı sağlık özrü her zaman olur; bu insani bir durumdur. Ancak burada farklı bir durum var. Gerekçe olarak "aile bütünlüğü" ve "isteğe bağlı" ifadeleri kullanılmış ”dedi.

115 Öğretmen Bingöl Merkeze Atandı!

Korlaelçi, yapılan görevlendirmeler kapsamında 115 öğretmenin Bingöl Merkez’e atandığını, ancak bu öğretmenlerin yerine kimlerin gideceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.

“Çocuklarımız Neden Mağdur Ediliyor?”

Görevlendirme sürecinde ortaya çıkan en büyük sorunun kırsal kesimlerdeki öğrencilerin mağdur edilmesi olduğunu söyleyen Korlaelçi, “Köylerden ve ilçelerden Bingöl Merkez’e görevlendirilen öğretmenlerin yerine kimler gidecek? Problem burada başlıyor. Giden öğretmenler 17 bin lira maaş alan öğretmenler. Servis ücretleri zaten pahalı. Giden öğretmen ne kazanacak? Uzak köylerdeki öğrenciler de bizim öğrencilerimiz değil mi? Bu öğrenciler neden mağdur ediliyor? Alnı secdeye gelen bu insanlar, bu çocukları neden mağdur ediyor?” diye sordu.

2025 Bütçe Görüşmeleri Takvimi Belirlendi 2025 Bütçe Görüşmeleri Takvimi Belirlendi

Korlaelçi, keyfi bir şekilde yapılan bu görevlendirmelerin, eğitimde fırsat eşitliğini zedelediğini ve uzak köylerdeki çocukların eğitime erişim haklarının engellendiğini ifade etti.

“Görevlendirmemin İptali Yapılan Skandalın Sonucu”

Eğitimdeki bu usulsüzlükleri ortaya çıkarmasının ardından Bakanlık tarafından kitap komisyonundaki görevlendirmesinin iptal edildiğini belirten Korlaelçi, “Tüm bunları açığa çıkardıktan sonra Bakanlık, kitap komisyonundaki görevlendirmemi iptal etti. Beni aradılar ve görevlendirmemi iptal ettiklerini söylediler. Bu skandala sessiz kalmamızı istiyorlar ancak biz bu işin takipçisi olacağız” dedi.

HABER: EYLEM ÖZEN