GÜNDEM

Uzmanlar Dünkü Karlıova Depremi Sonrası Uyardı: “6,0 Riski Var”

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dün üç ayrı deprem meydana gelmesinin ardından Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli bölgedeki deprem riskine dikkat çekerek, “Karlıova çoklu fay sistemi, Bahçeköy fay zonu 4,0 büyüklükte atım ile 'ben buradayım' dedi ” ifadelerine yer verdi. Uzmanlar 6.0 şiddeti için uyarıda bulundu.

Abone Ol

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dün üç ayrı deprem meydana geldi. Sabah saatlerinde 3.9 büyüklüğünde, akşam saatlerinde ise 2.4 ve 2.7 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, depremlerin merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi Kaynak (Cevan) köyü olarak belirlendi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada: “Bingöl, Karlıova/Sogukpinar’da 4,0 deprem oldu. Deprem DAF ile Kaf’ın kesim noktasına yakın DAF ZONU içerisinde” ifadelerine yer verdi.

Ciddi Şekilde Üzerinde Durmamız Gereken Bir Konu!

Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli ise, bölgedeki deprem riskine dikkat çekerek şunları söyledi: "Bingöl ve çevresi, gerçekten çok ciddi şekilde üzerinde durmamız gereken bir konu. Bölgede Bahçeköy fayı, Karlıova fay zonu, KAF Yedisu segmenti, Nazimiye fayı, Sancak UzunPazar Fayı, Varto fay zonu ve bunlara paralel ve dik birçok tali/alt segmentler mevcut. Bu kırıkların çalışması durumunda 6.0 üzeri deprem üretmesi kesinlikle mümkündür."

4.0 Büyüklükte Atım İle 'Ben Buradayım' Dedi!

İçelli ayrıca, "Karlıova çoklu fay sistemi, Bahçeköy fay zonu 4.0 büyüklükte atım ile 'ben buradayım' dedi. Aynı fay zonu üzerinde 6 büyüklüğüne kadar depremler sürpriz olmaz. 22 Mayıs'ta da bu bölge için uyarıda bulunmuştuk," diyerek geçmişteki uyarılarını hatırlattı.

22 Mayısta Uyarıda Bulunmuştu!

22 Mayıs'taki uyarısında İçelli, "Kargapazarı ve Bahçeköy fay zonları 6.0 Mw deprem üretebilecek kırıklardır. Bu bölge ortalama 3 yılda bir 5 üzeri ve 13 yılda bir ise 6 üzeri deprem ile sarsılmaktadır. Muş ve Bingöl bu sarsıntıları en fazla hissedecek illerdir," ifadelerini kullanmıştı.

HABER MERKEZİ