Tiryaki: Basın Özgürlüğü Yoksa, Adaletin Kalan Yolu Kapalıdır Tiryaki: Basın Özgürlüğü Yoksa, Adaletin Kalan Yolu Kapalıdır

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yürütülen çalışmalarla, nesli tehlike altında olan Van kedileri korunmaya devam ediyor. Merkezde birinci parti doğum süreciyle birlikte 42 kedi toplamda 66 yavru dünyaya getirdi.

Dünyaca tanınan Van kedilerinin ünü sadece Türkiye ile sınırlı kalmazken, 2019 yılında İstanbul’da düzenlenen "Uluslararası Mutlu Kediler Güzellik Yarışması"nda birinci olan ‘Su’ isimli Van kedisi de bu yıl 5 yavru doğurdu.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite bünyesindeki Van Kedi Villası’nda kedilerin titizlikle bakıldığını belirterek, “Yeni doğan kedilerimizde baş kısmında siyah benekler görüyoruz. Göz renkleri ise iki buçuk aylık olduklarında belirginleşiyor. Bir gözleri turkuaz mavisi, diğeri kehribar sarısı olabiliyor. Ancak her iki gözü de aynı renkte olanlara da rastlıyoruz” dedi.

Villada zaman zaman 250 ila 300 arasında Van kedisinin bulunduğunu aktaran Şevli, sahiplendirme sürecine dair de bilgi verdi. “Sahiplendirme süreci oldukça hassas yürütülüyor. Kediye iyi bakabileceği değerlendirilen kişilere, aşıları ve bakımları tamamlanan kediler teslim ediliyor. Aynı zamanda burada veteriner fakültemiz tarafından bilimsel çalışmalar da yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin de merkeze yoğun ilgi gösterdiğini belirten Şevli, “Misafirlerimiz Van kedileriyle birebir temas kurabiliyor, fotoğraf çektirebiliyor. Ancak asıl amacımız bu özel ırkın geleceğini güvence altına almak. Yarışmalarda dereceler alan kedilerimiz var. Örneğin ‘Su’ isimli kedimiz bu yıl 5 yavru dünyaya getirdi, geçen yıl ise 3 yavrusu olmuştu. Yeni doğan yavruların tüm bakım süreçleri merkezimizce titizlikle sürdürülüyor” diye konuştu.