Ülke genelinde her yıl belirlenen kotalarda yaban hayvanları para karşılığında öldürülüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu tarafından alınan kararla, ülke genelinde 325 yaban hayvanının öldürülmesi için izin çıkarken bu hayvanlar, 200 bin TL’yi bulan paralar karşılığında öldürülecek.
2024-2025 av sezonu için Bingöl’de 5 Yaban Keçisi, 2 hatalı boynuz/şelek ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için öldürme izni verildi.
Bingöl’de Ayanoğlu Devlet Avlağı, Aysaklı Devlet Avlağı, Gökçedal Devlet Avlağı ve Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında öldürülecek her bir yaban keçisi için 180 ila 200 bin TL arasında para alınacak.
Ayrıca Ayanoğlu ve Aysaklı devlet avlaklarında öldürülecek her bir Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için 180 bin TL fiyat belirlendi. Hatalı boynuz/şelek için ise, öldürme bedeli 140 bin TL olarak açıklandı.

325 YABAN HAYVANI ÖLDÜRÜLECEK

Merkez Av Komisyonundan Bingöl’de 5 yaban keçisi, 2 hatalı boynuz/şelek ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere 11 yaban hayvanı için öldürme izni çıktı. Ülke genelinde ise 235 yaban keçisi, 23 hatalı boynuz/şelek, 6 melez yaban keçisi, 38 kızıl geyik, 18 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 5 anadolu yaban koyunu olmak üzere 325 yaban hayvanı için avlanma izni verildi.

YABAN HAYVANI AVINA İZİN VERİLEN İLLER

Merkez Av Komisyonu kararında, yaban hayvanı avına izin verilen iller şunlar;
YABAN KEÇİSİ (TEKE): Bingöl, Adıyaman, Muğla, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde, Karaman, Konya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Siirt, Van, Sivas, Kahramanmaraş.
HATALI BOYNUZ/ŞELEK: Bingöl, Muğla, Antalya, Mersin, Niğde, Artvin, Kahramanmaraş.
MELEZ YABAN KEÇİSİ: Adıyaman
KIZIL GEYİK: Bilecik, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya, Kastamonu, Kahramanmaraş.
ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ: Bingöl, Artvin, Rize, Erzincan.
ANADOLU YABAN KOYUNU: Konya, Karaman.
Merkez Av Komisyonu uygulama talimatında, yaban hayvanlarının avlanması ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik ve melez yaban keçisi türlerine ait kotalar 2 kez kullanılır. 
Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik ve melez yaban keçisi acente kotaları “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilir.
Yaban keçisi, melez yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve kızıl geyik yerli avcı kotaları yerli avcılara ve karaca acente kotaları ise acentelere İl Şube Müdürlükleri tarafından kura yöntemi ile belirlenerek tahsis edilir. Her avlaktaki her bir kota için başvuranlar arasından 1 (bir) asil avcı ve 3 yedek avcı belirlenecektir.”

YABAN HAYVANLARININ AVLANMASINA EYLÜL AYINDA BAŞLANACAK

Merkez Av Komisyonu kararına göre, çengel boynuzlu dağ keçisi av sezonu 1 Eylül’de başlayacak, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.

Yaban Keçisi Melez Yaban Keçisi, HB-Şelek ve Anadolu yaban koyunu avı, 1 Eylül’de başlayacak 31 Mart 2025 tarihinde sona erecek.

Kızıl Geyik avı, 1 Eylül’de başlayacak, 28 Şubat 2025 tarihinde sona erecek.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN AVCILIK DEVAM EDİYOR

Bingöl’de yaban hayvanlarının öldürülmesine karşı açılan davada, Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri ve Yaban Keçilerinin öldürülmesi için yapılan ihalelerin iptaline karar verdi. Mahkeme kararına rağmen her yıl yeni kotalar belirlenerek yaban hayvanlarının öldürülmesine para karşılığında izin veriliyor.

Mardin Zabıtası Denetimlerini Sürdürüyor Mardin Zabıtası Denetimlerini Sürdürüyor

Ömer ŞANLI