Bingöl'de Ruhsatsız Tabanca, Uyuşturucu ve Kesici Aletler Ele Geçirildi Bingöl'de Ruhsatsız Tabanca, Uyuşturucu ve Kesici Aletler Ele Geçirildi

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle kırsal bölgelerde kene ısırması vakaları artmaya başladı. 2024 yılı içerisinde Bingöl, Giresun ve Erzurum’da kene ısırması sonucu 1’er kişi hayatını kaybederken, Sivas’ta son 10 günlük süre içerisinde ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. Toplam 7 kişi, kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı dolayısıyla hayatını kaybederken, uzmanlar doğada kene vakalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

KENE ISIRMASINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALMAK GEREKİYOR?

-Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
-Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
-Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
-Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
-Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
-Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır.
-Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Abdulkadir BEĞSARI