Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde hayata geçireceği yeni uygulama ile okullardaki ders saati artacak. Yeni uygulama kapsamında yeni eğitim-öğretim sezonunda okullardaki ders saati arttırılacak. MEB'in yeni aldığı karara göre, 81 ilde uygulamaya geçirilecek yeni eğitim modeli kapsamında Almanca, ikinci bir yabancı dil olarak müfredata eklenecek. Okullarda öğrencilerin yabancı dil öğrenme becerilerini geliştirmek ve çoklu dil eğitimi altyapısını güçlendirmeye yönelik bu karar ile geçen yıl pilot uygulama ile hayata geçirilen Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli, yaygınlaşacak. 

ÖĞRENCİLER İNGİLİZCE'NİN YANINDA ALMANCA DA ÖĞRENECEK!

Geçen yıl 26 pilot ilde başarılı bir şekilde uygulanan Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli, bu yıl 81 ildeki okullarda uygulanacak. Yeni eğitim modelinde öğrencilerin İngilizce'ye ek olarak Almanca'yı da öğrenmesi amaçlanıyor. İngilizce'ye ilave olarak Almanca'nın da müfredatta yer almasıyla birlikte, dil öğreniminde öğrencilere olumlu katkı sunması ve öğrencilerin çok dilli bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlanması hedefleniyor. 

ALMANCA DİL EĞİTİMİ, HANGİ OKULLARDA VERİLECEK?

Yeni uygulama kapsamında 81 ildeki 300 okulda öğrencilere Almanca dil eğitimi de verilecek. Öğrenciler, haftalık 40 ders saatinin 14 saatinde İngilizce, 2 saatinde Almanca dersine katılacak. 5. sınıflara yönelik bu yeni uygulama ile öğrenciler, eğitimlerinde Almanca dil eğitimi de dahil olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni uygulama ile öğrenciler 6. sınıfta da Almanca eğitimi alacak. Böylecek öğrencilerin yabancı dil eğitimindeki sürekliliği sağlanarak ve dil becerilerini geliştirmesi hedefleniyor. 

7/24 Kütüphane ile Hazırlanarak Üniversiteyi Kazandılar 7/24 Kütüphane ile Hazırlanarak Üniversiteyi Kazandılar

YENİ EĞİTİM MODELİNİN TÜM İHTİYAÇLARINI DEVLET KARŞILAYACAK

Almanca dil eğitimine dahil olan öğrenci ve öğretmenlerin eğitimlerde ihtiyacı olan tüm materyaller devlet tarafından temin edilecek. Eğitimde fırsat eşitliğine yönelik olarak önemli bir adım olarak değerlendirilen yeni uygulama kapsamında öğrencilerin, ders kitaplarından çalışma kitaplarına, dijital içeriklerden yardımcı kaynaklara kadar tüm eğitim materyalleri ücretsiz olarak sağlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, Almanca öğretiminde kullanılacak materyaller, öğrencilerin Almanca dil becerisi kazanmasına yönelik olmasının yanısıra seviyelerine uygun olarak hazırlanarak dil öğrenme süreçlerini destekleyecek şekilde olacak. Öte yandan, öğretmenlerin de Almanca öğretimine yönelik hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi plânlanıyor.

YENİ UYGULAMANIN ALMANCA İLE SINIRLI KALMAYACAĞI BELİRTİLİYOR

Türkiye’de yabancı dil eğitiminin geleceği açısından önemli bir adım olan yeni modelde İngilizce'nin yanında Almanca'nın eğitimi verilecek öğrencilerin çok dilli eğitim ile küresel çapta rekabet edebilir bireyler olmaları hedefleniyor. Yeni uygulamanın Almanca ile sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki yıllarda diğer yabancı dillerin de müfredata dahil edilebileceği belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ