Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl, Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fayı’nın kesişim noktasında yer alması nedeniyle en tehlikeli iller arasında yer alıyor. Deprem uzmanları Bingöl için sık sık 7’nin üzerinde deprem uyarısı yaparken, Bingöl’de deprem hazırlıkları istenilen düzeyde değil.

Bingöl Milletvekilleri deprem konusuna duyarsız kalırken, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Bingöl’de yaşanabilecek deprem hazırlıkları ile ilgili Meclis’e soru önergesi vererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını talep etti.

Barut, Meclis’e sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi; “Ülkemiz karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve ülkemizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 42'si birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Tarihten de görüldüğü gibi deprem açısından oldukça riskli bir bölgede yaşamaktayız. Ülkemizdeki toplanma alanlarının imara açılması, amaç dışı kullanımı vatandaşlarımızın canını tehlikeye atılmasının en büyük sebeplerinden biridir. Bu sebeple kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi olası yaşanılacak bir deprem felaketinde can ve mal kayıplarını en aza indirecektir.

Bu bağlamda; Bingöl'de hizmet veren toplam kaç kamu binası vardır?

1-Bingöl'de hizmet veren toplam kaç kamu binası vardır?

Mersin'den Bingöl'e Ralli Heyecanı Mersin'den Bingöl'e Ralli Heyecanı

2-Kamu binaları depreme dayanıklılık testinden geçirilmiş midir?

3-Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınan kamu binası var mıdır? Hangileridir?

4-Bingöl İlimizde olası bir deprem anında kullanılabilecek kaç tane deprem toplanma alanı vardır?

5-Son 5 yılda kullanıma açılan deprem toplanma alanları var mıdır? Varsa kaç tanedir?

6-Bingöl ilimizde, afetler konusunda toplumu bilinçlendirmek ve afetlere hazırlamak amacıyla bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar var mıdır?”

(Haber Merkezi)